Svet

Ruska ambasada u Parizu: Nismo dobili poziv na proslavu 80. godina Dana D

Ranije je radio "Evropa 1" preneo vest da Francuska planira da pozove Rusiju na proslavu, međutim, kako su naveli, "s obzirom na okolnosti, predsednik RF Vladimir Putin nije pozvan"
Ruska ambasada u Parizu: Nismo dobili poziv na proslavu 80. godina Dana DGetty © Li Yang/China News Service

Rusija je zvanično pozvana na proslavu 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji 6. juna 1944. godine, saopštili su organizatori. Međutim, ruska ambasada u Parizu je saopštila da nije dobila zvaničan poziv da učestvuje u ceremoniji, rekao je portparol ambasade za TASS.

"Za sada nismo dobili nijedan zvaničan poziv sa francuske strane", rekao je portparol.

Ranije je radio "Evropa 1" preneo da Francuska planira da pozove Rusiju na proslavu.

"S obzirom na okolnosti, predsednik Rusije Vladimir Putin nije pozvan. Ipak, Rusija je pozvana i biće predstavljena, kako bi se se odala počast važnosti učešća i žrtvovanja sovjetskog naroda, kao i njegovog doprinosa pobedi 1945. godine", poručili su iz kompanije "Oslobodilačka misija" koja je odgovorna za organizaciju.

Kako se navodi, ruska delegacija će učestvovati na ceremoniji u junu ako Moskva prihvati poziv Jelisejske palate.

"Uprkos tome što SSSR nije direktno učestvovao u iskrcavanju 6. juna 1944. godine, omogućio je to tako što je podneo najtežu žrtvu tokom Drugog svetskog rata: oko 27 miliona sovjetskih građana je poginulo u borbi protiv Nemačke", ističe se.

Ističe se da bi francuski predsednik Emanuel Makron mogao uskoro da saopšti tu odluku.

Krajem decembra prošle godine, Makron je priznao da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da bude pozvan na proslavu 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji ako se situacija u Ukrajini promeni.

Saveznička vojska je počela da se iskrcava na severu Francuske, u Normandiji, 6. juna 1944. godine, otvorivši drugi front protiv nacističke vojske u Evropi.

Iskrcavanje je bilo najveća desantna operacija u istoriji.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin učestvovao 2014. godine na ceremoniji posvećenoj 70. godišnjici iskrcavanja saveznika u Normandiji.

Tokom ceremonije tadašnji francuski predsednik Fransoa Oland rekao je da je narod Sovjetskog Saveza dao odlučujući doprinos pobedi saveznika u Drugom svetskom ratu, i to nikada neće biti zaboravljeno. Odao je priznanje za hrabrost Crvenoj armiji, koja se suočila sa 150 nemačkih divizija, koja je bila u stanju da im uzvrati i porazi.

image