Svet

Orban: Potrebna nam je promena u Briselu

Počeo vanredni dvodnevni samit Evropskog saveta, tokom kojeg bi lideri EU trebalo da razgovaraju o ekonomskim pitanjima, kao i odnosima sa Turskom, situaciji u Ukrajini, ali i na Bliskom istoku
Orban: Potrebna nam je promena u BriseluGetty © Thierry Monasse / Contributor

Premijer Mađarske Viktor Orban, tokom samita lidera EU, kritikovao je aktuelno evropsko rukovodstvo i pozvao na promene u Briselu.

"Rezultati aktuelnog evropskog rukovodstva — Zelena tranzicija: neuspešna. Poljoprivredna politika: neuspešna. Konkurentnost: neuspešna. Migraciona politika: neuspešna. Potrebna nam je promena u Briselu", naveo je Orban na društvenoj mreži Iks.

U Briselu je večeras počeo vanredni dvodnevni samit Evropskog saveta, tokom kojeg bi lideri EU trebalo da razgovaraju o ekonomskim pitanjima, kao i odnosima sa Turskom, situaciji u Ukrajini, ali i na Bliskom istoku, nakon najnovije eskalacije sukoba tokom vikenda, kada je Iran napao Izrael raketama i dronovima.

Prema nacrtu saopštenja u koje je uvid imao Rojters, lideri EU osudiće napad Irana, potvrditi posvećenost bezbednosti Izraela i pozvati sve strane, uključujući Liban, da spreče nove tenzije.

"EU je spremna da preduzme dalje restriktivne mere protiv Irana, posebno u vezi sa bespilotnim letelicama (UAV) i projektilima", navodi se u tekstu.

image