Svet

Kako se rat u Gazi izlio u američku politiku: 100 miliona za smenu "progresivnih" kongresmena

Proizraelske lobističke grupe ulažu milione dolara kako bi sprečili kritičare rata Tel Aviva u Pojasu Gaze da produže svoj boravak u Kongresu na predstojećim izborima, piše "Gardijan"
Kako se rat u Gazi izlio u američku politiku: 100 miliona za smenu "progresivnih" kongresmenaGetty © Anna Moneymaker/Getty Images

Proizraelske grupe američkih kongresmena ulažu milione dolara ne bi li suzbile šanse svojih "progresivnih" kolega da ostanu u parlamentu SAD na predstojećim izborima.

Samo Američko-izraelski komitet za javne poslove (Aipak) je uložio 100 miliona dolara kako bi se suprotstavio političarima koji kritikuju vojnu operaciju Tel Aviva u Pojasu Gaze, piše "Gardijan"

Iako postoji od pedesetih godina, Aipak je počeo da se meša u američke parlamentarne izbore tek sa međuizborima održanim 2022. godine, kada je ostvario ograničen uspeh – dok je sa Aipak-om povezana lobistička grupa (super pak) Projekat ujedinjena demokratija (UDP) uspešno lobirao protiv demokrata Done Edvards i Endija Levina i obezbedio uspeh njihovih unutarstranačkih protivnika, nije uspeo da osigura poraz Samer Li i Šri Tandear. 

Ove godine, proizraelske grupe targetiraju "progresivne" demokratske poslanike poput Džamala Boumena, Kori Buš i pomenute Samer Li, protiv koje se ovaj put, umesto UDP, ustremila lobistička grupa Umereni pak.

Međutim, "Gardijan" se pita da li će milioni dolara koje proizraelski lobi uliva u suzbijanje kongresmena koji kritikuju Izrael usred smrti više od 33.000 Palestinaca u Pojasu Gaze.

Britanski list takođe napominje da je Li uspela da prikupi dva miliona dolara u okviru sopstvene kampanje i da je dobila još 700.000 dolara od "spoljnih grupa", dok je njena protivnica Bavini Patel uspela da prikupi oko 600.000 dolara, i dobila još otprilike toliko zahvaljujući donacijama koje je obezbedio Umereni pak.

image