Svet

Ilon Mask i uklanjanje snimka napada u Sidneju: Australijska senatorka treba da završi u zatvoru

Vlasnik Iksa proširio je svoje napade na Australiju, nakon što su nadležni naložili da se s ove društvene mreže ukloni snimak ubadanja u crkvi u Sidneju, promovišući i izdvajajući objave korisnika koje se odnose na kritike australijske vlade
Ilon Mask i uklanjanje snimka napada u Sidneju: Australijska senatorka treba da završi u zatvoru© Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Američki milijarder i vlasnik društvene mreže Iks Ilon Mask složio se da bi australijska senatorka sa Tasmanije trebalo da bude u zatvoru, a ne on, u raspravi koja se rasplamsala na Iksu oko uklanjanja snimka ubadanja biskupa u crkvi u Sidneju, prenosi Rojters.

Australijski savezni sud naložio je Maskovoj kompaniji da privremeno ukloni sa ove društvene mreže snimak napada nožem na sveštenika, na šta je Mask odgovorio da australijski zvaničnici sprovode cenzuru na internetu.

Ni oni mu nisu ostali dužni.

Senatorka Džeki Lembi obrisala je svoj nalog na Iksu u znak protesta zbog objavljivanja snimka i pozvala i druge političare da postupe isto obrazlažući da Mask "nema društvenu savest ili bilo kakvu savest". Dodala je da bi Mask trebalo da bude u zatvoru.

Kada je neimenovani korisnik Iksa objavio da je Lembi ta koja bi "trebalo da bude u zatvoru zbog cenzure slobode govora na Iksu", Mask je odgovorio: "Apsolutno. Ona je neprijatelj naroda Australije".

Predstavnik Lembijeve odbio je da komentariše objavu.

Rojters navodi da je Mask, treća najbogatija osoba na svetu, više puta dolazio u sukob sa vladom različitih zemalja zbog pokušaja da nadziru sadržaj na ovoj društvenoj mreži. U Brazilu, Mask je prozivao sudiju zbog zahteva da se blokiraju nalozi kao deo istrage o digitalnim bandama, nazivajući ga "diktatorom".

Kako se dodaje, Mask je proširio svoje napade na Australiju, promovišući i izdvajajući objave korisnika koje se odnose na kritike australijske vlade.

Tako je na objavu neimenovanog, ali verifikovanog korisnika Iksa koji je rekao da je zemlja "razoružala sve svoje građane 1996. tako da ne mogu da se odupru svojoj fašističkoj vladi", što se odnosi na otkup i registraciju oružja uvedenu nakon najgore masovne pucnjave u zemlji, Mask odgovorio znakom uzvika.

Na još jednom anonimnom, verifikovanom nalogu na Iksu postavljen je snimak ekrana tekstualne poruke za koju se tvrdi da je od "prijatelja koji živi u Sidneju", a u kojoj se navodi da je "zlo duboko prodrlo u vladu Australije". Mask je odgovorio uzvikom: "Vau!".

Ministarka unutrašnjih poslova Kler O'Nil rekla je da su kompanije vlasnici  društvenih mreža stvorile podele među građanima i društvene nemire i da ne preuzimaju odgovornost.

"Umesto toga, vidimo megalomane poput Ilona Maska kako idu na sud da se bore za pravo da prikazuju teroristički sadržaj na svojoj platformi", dodala je O'Nil.

Australijska policija tereti 16-godišnjaka za teroristički napad zbog ubadanja sveštenika u crkvi. Video-snimci na internetu pokazuju kako mladi, koje pokušavaju da obuzdaju okupljeni vernici, viču na biskupa zbog uvrede islama.

Iks i Mask su rekli da su ispunili naredbu o privremenom uklanjanju tako što su snimak blokirali za Australijance, ali da će se žaliti na to. Snimak je ostao vidljiv na Iksu u Australiji u sredu.

image
VV inauguration
banner