Svet

Bajden pozvao Kongres da pooštri kontrolu oružja

Moramo učiniti više da zaštitimo svoje snage zakona, rekao je američki predsednik, nakon pucnjave u gradu Šarlot, u američkoj saveznoj državi Severna Karolina
Bajden pozvao Kongres da pooštri kontrolu oružjawww.globallookpress.com © Ken Cedeno - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je Kongres da pooštri kontrolu oružja, nakon pucnjave u Severnoj Karolini, .

Četiri policajca su ubijena, a još četiri su ranjena u pucnjavi u gradu Šarlot u američkoj saveznoj državi Severna Karolina. U pucnjavi je ubijen i napadač, saopštila je lokalna policija.

"Moramo učiniti više da zaštitimo svoje službenike za sprovođenje zakona. To znači i finansiranje i da učinimo više u borbi protiv pošasti oružja. Upravo sada. Lideri u Kongresu moraju pojačati napore kako bismo zabranili jurišno oružje, nametnemo bezbednosne zahteve za oružje, univerzalne provere i zakon širom zemlje za privremeno uklanjanje oružja od potencijalno opasnih ljudi", kazao je Bajden, ne misleći na svog sina Hantera kojem se sudi upravo zbog nelegalnog posedovanja oružja.

Naime, jedna grupa policajaca je napadnuta tokom uručivanja naloga za hapšenje zbog posedovanja vatrenog oružja, a zatim je došla druga grupa policajaca kako bi pomogli kolegama i oni su ubili napadača.

Nakon toga, na njih je otvorio vatru drugi napadač, preneo je AP.

Načelnik policije Džoni Dženings izjavio je da je policija, posle tročasovne pucnjave, intervenisala oklopnim vozilima i upala u kuću, gde su pronađeni žena i mladić star 17 godina.

image