Svet

Neće da bude "okružen lopovima": Bukele traži antikorupcijsku istragu protiv svih članova vlade

Predsednik El Salvadora odlučio je da se obračuna sa korupcijom u svojoj vlasti
Neće da bude "okružen lopovima": Bukele traži antikorupcijsku istragu protiv svih članova vlade© Camilo Freedman/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Predsednik El Salvadora Najib Bukele pokrenuo je antikorupcijsku istragu protiv svih članova svoje vlade.

Bukele, ili kako ga neki mediji zovu "diktator bez izvinjenja", ovo je objavio na sednici vlade, na kojoj su prisustvovali svi njeni zvaničnici ali i državni tužilac.

"Državni tužilac nije deo izvršne vlasti, ali je ovde iz jednostavnog razloga. Želim pred svima da mu zatražim da istraži sve koji ovde sede – kako retroaktivno, tako i ubuduće. Verujem da ne bi trebalo da bude problema oko toga", rekao je Bukele, navodeći da ne želi da bude zapamćen kao predsednici koji su u zatvoru ili u bekstvu.

Podvukao je da on ne želi da bude ni predsednik koji ne krade, ali je okružen kriminalcima, već da želi da ga pamte kao lidera koji niti je krao niti je dozvoljavao onima oko sebe da kradu, već je lopove slao u zatvor.

"Ako Bog to dozvoli, naš rat protiv korupcije će biti uspešan kao i naš rat protiv bandi", poručio je Bukele na Iksu, a njegovu akciju pohvalio je i vlasnik ove platforme Ilon Mask.

image