Svet

Sijarto: Zapadnoevropsko vojno ludilo ušlo u novu dimenziju, izbori za EP mogu to da promene

Primirje mora da bude zaključeno što pre, a zaraćene strane moraju da sednu za pregovarački sto, kazao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto
Sijarto: Zapadnoevropsko vojno ludilo ušlo u novu dimenziju, izbori za EP mogu to da promene© Tanjug/Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix via AP

Zapadne političare je u protekle dve godine uhvatilo ludilo do te mere da pričaju o slanju trupa u Ukrajinu i nuklearnom ratu, istakao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, napominjući da se situacija može promeniti izborima za Evropski parlament.

"Zapadnoevropsko vojno ludilo je ušlo u novu dimenziju i pretvorilo se u neku vrstu opsesije nuklearnim ratom", kazao je Sijarto i podsetio na izjavu predsednika Francuske o mogućem slanju trupa NATO-a u Ukrajinu i predsednika Poljske o mogućnosti nuklearnog rata.

Političari zapadnih zemalja su u protekle dve godine od razgovora "o slanju šlemova i ćebadi u Ukrajinu" prešli na "opsednutost nuklearnim ratom", rekao je Sijarto u video poruci iz Dušanbea.

"Primirje mora da bude zaključeno što pre, a zaraćene strane moraju da sednu za pregovarački sto. Veliki korak ka tome možemo da napravimo 9. juna na izborima za Evropski parlament. Ako ljudi glasaju za političare koji podržavaju mir, mogu spasiti Evropu i svet od ludila nuklearnog rata", poručio je Sijarto.

Prema njegovim rečima, zemlje koje podržavaju mirno rešenje i koje su "dovoljno hrabre" treba da rade zajedno.

Mađarski premijer Viktor Orban je ranije rekao da mu se čini da iza nekih odluka Brisela ne stoje interesi Evrope već Sjedinjenih Američkih Država i da bi izbori u Evropskom parlamentu na leto mogli lako da promene sastav evropskih lidera koji više ne služe interesima svojih birača.

"Potrebno je zameniti sadašnje rukovodstvo EU jer nije sposobno da se nosi sa kriznim situacijama", rekao je tada Viktor Orban.

image