Svet

"Gardijan": Odlaganje pomoći iz SAD skupo koštalo Ukrajinu

Upravo je odlaganje slanja nove američke pomoći doprinelo da Rusija preuzme inicijativu na bojnom polju, navodi britanski list
"Gardijan": Odlaganje pomoći iz SAD skupo koštalo UkrajinuGetty © Sean Gallup

Odlaganje usvajanja zakona o izdvajanju dodatnih milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini, skupo je koštalo Kijev, ocenjuje "Gardijan".

Kako navodi britanski list, šestomesečno odlaganje slanja vojne pomoći Ukrajini iz SAD doprinelo je tome da Rusija preuzme stratešku inicijativu i to nakon katastrofalnog neuspeha ukrajinske vojske u letnjoj ofanzivi.

Podsećanja radi, Vašington je tek krajem aprila doneo zakon o slanju dodatne vojne pomoći Kijevu, a usvajanje dokumenta usledilo je nakon višemesečnog odlaganja i protivljenja u Kongresu. 

Zbog toga, ukrajinska vojska se od kraja 2023. godine suočavala sa nedostatkom municije, pre svega artiljerijske i raketa za PVO.

Iz "Gardijana" navode i da uprkos tome što je prva tura artiljerijskih granata i raketa, kao deo novog paketa, već stigla u Ukrajinu, biće potrebno nekoliko nedelja da veće količine naoružanja i druge opreme stignu na front.

image