Svet

EU odobrila korišćenje prihoda od ruske imovine za pomoć Kijevu

Na pomoć Oružanim snagama Ukrajine će biti izdvojeno čak 90 odsto, potvrdili su u češkom Ministarstvm spoljnih poslova
EU odobrila korišćenje prihoda od ruske imovine za pomoć KijevuGetty © Sefa Karacan/Anadolu Agency

Evropska unija je odobrila korišćenje prihoda od zamrznutih sredstava Centralne banke Rusije za pomoć Kijevu, 90 odsto će ići za pomoć Oružanim snagama Ukrajine, rekao je ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski. 

"Smo ove godine biće iskorišćeno do tri milijarde evra, od kojih će 90 posto otići ukrajinskoj vojsci", napisao je Lipavski na Iksu.

Na početku sukoba u Ukrajini, SAD i njihovi zapadni saveznici su zamrznuli 300 milijardi dolara vrednu rusku imovinu, od čega je većina u zemljama EU, uz još oko pet milijardi dolara u SAD.

Zamrznutu imovinu Moskva ne može da koristi, ali ona i dalje pripada Rusiji.

Krajem marta su Evropska komisija i šef evropske diplomatije Žozep Borelj predstavili zemljama EU svoj predlog da prihod od zamrznute imovine Centralne banke Ruske Federacije iskoriste za vojnu pomoć Ukrajini.

Evropska centralna banka upozorila je da bi se takav potez na duže staze mogao negativno odraziti na reputaciju evra i ​​pozvala EU zvaničnike da gledaju "dalje od ovog izolovanog sukoba" i traže druge načine za finansiranje Kijeva.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je zamrzavanje ruske imovine u Evropi krađom, uz napomenu da EU cilja ne samo na sredstva privatnih lica, već i na državnu imovinu Rusije.

image