Svet

Maksimilijan Krah se povlači iz izvršnog odbora AfD-a

Stranka je nemačkom političaru zabranila javne nastupe, ali on ostaje glavni kandidat za evropske izbore, koji će se održati u junu
Maksimilijan Krah se povlači iz izvršnog odbora AfD-aGetty © Maja Hitij

Alternativa za Nemačku (AfD) je zabranila javne nastupe svom kontroverznom evropskom kandidatu Maksimilijanu Krahu, što se odnosi na sve događaje tokom predizborne kampanje, potvrdio je portparol ove stranke nakon telefonske konferencije saveznog izvršnog odbora u sredu, izveštava "Špigl".

Krah je najavio da će napustiti savezni izvršni odbor AfD-a.

Prethodno je francuska desničarska stranka Nacionalno okupljanje (RN) najavila da će prekinuti saradnju sa AfD-om u Evropskom parlamentu.

Kako je izjavio menadžer kampanje Aleksandar Lube, RN je u utorak saopštilo da ubuduće neće sarađivati sa AfD-om. Predsednik stranke i glavni evropski kandidat Žordan Bardela doneo je odluku da ubuduće ne "sedi u parlamentu zajedno sa AfD-om."

Razlog za prekid saradnje su nedavne izjave nemačkog političara o SS-u, kada je, u intervjuu za list "Republika", rekao da nije svaki esesovac bio zločinac. U Francuskoj su te izjave shvaćene kao trivijalizacija zločina iz nacističke ere.

Maksimilijan Krah je ranije u intervjuu za "Fajnenšel tajms" osudio antikinesku "paranoju" na Zapadu.

Njegov službenik Đijan Guo uhapšen je zbog sumnji da je špijunirao za Peking.

Za Guoa se, međutim, ispostavilo i da je, pre nego što se pridružio političaru AfD-a, godinama radio i za nemačku obaveštajnu službu.

Krah je izjavio da je Guovo hapšenje deo kampanje nemačkih vlasti, koje pokušavaju da diskredituju AFD.

image