Svet

Ministarka spoljnih poslova Južne Afrike: Zaustavljanje sukoba u Gazi "test za čovečanstvo"

Izraelu se ne sme dozvoliti da se izvuče sa ubistvom velikih razmera koje je izvršio, kaže Naledi Pandor
Ministarka spoljnih poslova Južne Afrike: Zaustavljanje sukoba u Gazi "test za čovečanstvo"© Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

Sukob između palestinske grupe Hamas i Izraela postao je pravi "test za čovečanstvo" i mora biti zaustavljen zajedničkim međunarodnim naporima, rekla je za RT internešenel ministarka spoljnih poslova Južne Afrike Naledi Pandor.

Govoreći na marginama ministarskog sastanka BRIKS+ u Nižnjem Novgorodu u Rusiji, Pandor je naglasila da nijedna zemlja "ne bi trebalo da krši međunarodno pravo na način na koji to čini Izrael" i da Zapadni Jerusalim mora biti zaustavljen.

"Ne možete da imate ubistva tako velikih razmera, a da vam svet jednostavno dozvoli da se izvučete. Zato verujem da je ovo test za sve nas kao čovečanstvo da ustanemo i zaista se borimo protiv takvog zlostavljanja ljudskih bića", objasnila je ona.

Pandor se pozvala na nedavne odluke Međunarodnog suda pravde (MSP) da Izrael mora odmah da zaustavi svoju vojnu operaciju u južnom pojasu Gaze i učini sve da spreči genocid u enklavi.

Izraelske vlasti su, međutim, odbile da sprovedu privremenu naredbu Međunarodnog suda pravde, koja je proistekla iz slučaja koji je pokrenula Južna Afrika krajem prošle godine, optužujući izraelsku vladu da je počinila genocid u Gazi.

"Što se tiče MSP-a, verujemo da je sud u privremenim merama jasno ukazao da ono što treba da se postigne jeste prekid neprijateljstava, trajni prekid vatre i da bi u slučaju sukoba, narod Palestine trebalo da ima pristup humanitarnoj pomoći i da njihova prava ne treba zloupotrebljavati", objasnila je Pandor.

Sud je takođe bio "veoma jasan" u vezi sa širim odgovornostima Izraela kao okupacione sile na palestinskim teritorijama, primetila je diplomata.

"Često, kada razgovaramo o tome šta se dešava palestinskom narodu, ne govorimo o Izraelu kao o okupatorskoj sili, što on i jeste, a njegove odgovornosti kao okupatora koje su dobro navedene u Povelji Ujedinjenih nacija, se zanemaruju i ne poštuju", rekla je Pandor.

image