Svet

Denga groznica hara Evropom

Naglo širenje virusa posledica je klimatskih promena, koje su stvorile povoljne uslove za rast populacija komaraca koje nose ove patogene
Denga groznica hara EvropomGetty © Anadolu / Contributor

Stopa denga groznice raste u Evropi zbog klimatskih promena i širenja komaraca, upozorila je Evropska agencija za bolesti.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) otkrio je da je prošle godine bilo 130 lokalnih slučajeva denga virusa u EU, u poređenju sa 71 u desetogodišnjem periodu između 2010. i 2021.

Simptomi denga groznice uključuju visoku temperaturu, glavobolju, bolove u telu, mučninu i osip.

Takođe je bilo 713 lokalnih slučajeva groznice Zapadnog Nila i 67 smrtnih slučajeva, iz devet zemalja EU 2023. godine, uključujući i mnoge regione u kojima infekcije nikada ranije nisu bile registrovane. Iako je broj zaraženih manji nego prethodne godine (1.133 slučaja), ECDC je zabrinut zbog širokog geografskog kruženja virusa.

Naglo širenje virusa posledica je klimatskih promena, koje su stvorile uslove povoljne za rast populacija komaraca koje nose ove patogene u Evropi. Lokalno stečen slučaj virusa Zapadnog Nila otkriven je u Sevilji u Španiji još početkom marta ove godine, podseća "Politiko".

"Evropa već uviđa kako klimatske promene stvaraju povoljnije uslove da se invazivni komarci šire u prethodno nezahvaćenim područjima i zaraze više ljudi bolestima kao što je denga", rekla je Andrea Amon, direktorka ECDC-a.

image