Spektakularni početak turneje Beogradske filharmonije u Kini

Nakon završetka programa publika je bila na nogama i toliko aplaudirala i skandirala, da je Beogradska filharmonija izvela čak tri bisa

Gala koncertom u Sijanu večeras je otpočela kineska turneja Beogradske filharmonije povodom stogodišnjice orkestra, kojim je svečano otvorena velelepna dvorana Centra za kulturu i umetnost "Pojas i put".

Kako se navodi u saopštenju Beogradske filharmonije, oduševljena publika je stajaćim ovacijama pozdravila izvođače i dirigenta Nemea Jarvija posle spektakularnog izvođenja Betovena i Berlioza.

Beogradskoj filharmoniji je ukazana velika čast da se upiše u istoriju grada Sijana kao prvi orkestar čija se muzika čula u dvorani ovog impresivnog kulturnog zdanja.

Pod palicom legendarnog dirigenta, Nemea Jarvija, orkestar je izveo Betovenovu Simfoniju broj 7 i Berliozovu "Fantastičnu simfoniju".

Nakon završetka programa publika je bila na nogama i toliko aplaudirala i skandirala, da je Beogradska filharmonija izvela čak tri bisa, navodi se u saopštenju.

Srpski orkestar je ukazao poštovanje domaćinima izvođenjem poznate kineske numere "Moja domovina" što je izazvalo gotovo navijačku euforiju kod publike.

Isto oduševljenje je pratilo "Grlicu" Stevana Hristića, koju su ponosni filharmoničari odsvirali u čast osnivaču Stevanu Hristiću, slaveći svoj stogodišnji jubilej i na međunarodnoj sceni.

Slavljenička Sibelijusova kompozicija "Andante festivo" je upravo u takvom raspoloženju zaokružila ovaj važan koncertni događaj.

Filharmonija će nastupati u Vejfangu, Pekingu i Šangaju s maestrom Nemeom Jarvijem, koji je već dirigovao BF 1967, 1969 i 1973. godine.

"Veoma se radujem ponovnom susretu s vašim orkestrom i to nakon 50 godina! Pamtim nastupe u Beogradu i srećan sam što imamo ponovo priliku da se vidimo u ovoj posebnoj prilici", rekao je na početku probe Jarvi, kojeg je za kinesku turneju preporučio Zubin Mehta koji je od iste odustao zbog zdravstvenih razloga.