Ekonomija

Jedan od direktora "Kredi Svis" pod paljbom: Muškarac koji ponekad veruje da je žena

Filip "Pips" Bans je inače imenovan u "Fajnenšel tajmsu" za jednu od "100 najuspešnijih poslovnih žena" 2018. godine
Jedan od direktora "Kredi Svis" pod paljbom: Muškarac koji ponekad veruje da je ženawww.globallookpress.com © IMAGO/leo.fge

Jedan od direktora bankarskog giganta "Kredi Svis" Pips Bans optužen je u javnosti da je "mentalno oboleo" zato što se povremeno izjašnjava kao žena.

"Kredi Svis" se inače nalazi u žiži pažnje zbog strmoglavog pada vrednosti akcija, a ekonomista Robert Kijosaki, koji je tačno prognozirao krah "Liman bradersa", očekuje da je posle kolapsa američkih "Silikon veli benka" i "Signačer benka" sledeća na redu banka "Kredi Svis".

Na Bansovom Linkd in profilu piše da bankar koristi zamenice za ženski rod i množinu (koja je na engleskom rodno neutralna), te da je direktor strateških programa za globalna tržišta i tehnologiju u "Kredi Svis", piše "Njuzvik".

Nakon što je vrednost akcija investicionog giganta opala za više od 20 odsto, neki korisnici društvenih mreža pripisali su to Bansu i njegovoj visokoj poziciji u "Kredi Svis".

Istraživački novinar i pisac Džordan Šahtel podelio je Bansovu sliku na Linkd inu i nazvao ga "mentalno obolelim."

"Šef globalnog tržišta u 'Kredi Svis' je mentalno oboleo 'rodno fluidan' muškarac koji misli da se ponekad probudi kao žena", napisao je Šahtel.

Džordan Šahtel je zatim podelio Bansov status sa Linkd ina na kojem direktor "Kredi Svis" navodi da ga je Banka Londona uključila u uži izbor za nagradu za "Uzor godine".

Korisnica Tvitera pod nazivom Nina Vizantina takođe je ukazala na članak "Inving standarda" iz 2018. godine, u kome se izveštava da je uticajni engleski list "Fajnenšel tajms" uključio Bansa u listu "Sto najuspešnijih poslovnih žena".

Korisnik pod nazivom Timjbo je doveo Bansov rodni identitet sa finansijskim mukama "Kredi Svis" u heštegu "postani društveno osvešćen i bankrotiraj".

Indijski novinar Suradžit Dasgupta je Pipsov slučaj prokomentarisao na sledeći način:

"Pipa "Pips" Bans (rođen kao Filip Bans): Kako pljačkati kao muškarac, a zatim igrati žrtvu kao žena. Ovo vam je društveno osvešćeni svet."

Amit Tadani, koji se na Tviteru opisuje kao hirurg i voditelj podkasta, rekao je da slučaj Pipsa ne predstavlja "rodnu fluidnost" već "proživljavanje dubokih fantazija i njihovo legitimisanje fensi imenom."

Nakon oštrog pada vrednosti akcija "Kredi Svis" je saopštio da će iskoristiti opciju da pozajmi do 50 milijardi franaka (53,7 milijardi dolara) od centralne banke kako bi mogla da podrži klijente.

image