Ekonomija

Crna Gora pokušava da spreči odlazak IT stručnjaka - grade im 115 stanova u posebnom "selu"

Prvi kapitalni projekat "Korteks selo" vredan oko 16 miliona evra, biće završen u toku 2025. godine
Crna Gora pokušava da spreči odlazak IT stručnjaka - grade im 115 stanova u posebnom "selu"Getty © Sean Gallup

Deficit radne snage posebno pogađa mala tržišta radne snage, među kojima je i crnogorsko. Zato je 19 kompanija članica ICT Korteks, koje žele da zadrže programere u ovoj zemlji iniciralo projekat izgradnje stanova za svojih 115 zaposlenih.

Oni su najavili da će prvi kapitalni projekat "Korteks selo", kompleks stambenih objekata namenjen zaposlenima u crnogorskim IT kompanijama vredan oko 16 miliona evra, biti završen u toku 2025. godine.

Kompleks stamenih objekata biće izgrađen u Podgorici uz obalu Morače, na prostoru nedaleko od tržnih centara "Siti Mol" i "BIG Šoping", preneo je portal Bankar.me.

Na istom mestu biće izgrađena četiri objekta sa najviše četiri nivoa iznad zemlje i podzemnim garažama, kao i pratećim sadržajima poput rekreativne zone, parka za decu i kafea na otvorenom.

Inicijatori projekta se nadaju da će na taj način obezbediti kvalitetniji život i rad zaposlenima, čime bi smanjili odlive IT sručnjaka iz Crne Gore.

Presednik Upravnog odbora ICT Korteksa Vladan Tabaš podsetio je da se ovo udruženje za dve godine postojanja proširilo na 40 članica, koje imaju 162 miliona prihoda, 11,5 miliona evra profita i 1.388 zaposlenih.

"Ovo već ukazuje da smo ozbiljan faktor i da želimo da budemo jedna od vodećih industrija u Crnoj Gori, pa iako smo počeli kao edukativni klaster, evolucijom smo izrasli u nešto mnogo više", istakao je Tabaš.

Dodao je da Korteks radi na internacionalizaciji, a u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore i na programima prekvalifikacije i dokvalifikacije za IT sektor.

image