Ekonomija

Divljanje inflacije u Velikoj Britaniji: Rekordne cene hrane

Cene hrane i bezalkoholnih pića u Velikoj Britaniji najviše su u poslednjih 45 godina.
Divljanje inflacije  u Velikoj Britaniji: Rekordne cene hranewww.globallookpress.com © Dinendra Haria/Keystone Press Agency

Cene hrane u britanskim supermarketima skočile su za 15,7 procenata u odnosu na isti period prošle godine, što je najveće poskupljenje od 2005. godine, pokazuju podaci Britanskog maloprodajnog konzorcijuma (BRC).

Trgovačko udruženje za maloprodajne kompanije u Ujedinjenom Kraljevstvu saopštilo je da su niže cene na vidiku.

Cena sveže hrane je porasla za rekordnih 17,8 odsto, dok je hrana sa dužim rokom trajanja poskupela za 12,9 odsto, prenosi "Skaj njuz". Prema ranijem istraživanju, cene hrane i bezalkoholnih pića u Velikoj Britaniji su najviše u poslednjih 45 godina.

Šefica Britanskog maloprodajnog konzorcijuma (BRC) Helen Dikinson je saopštila da je su cene hrane u aprilu bile visoke zbog neprekidnih rasta troškova u lancu snabdevanja.

Ukupna inflacija među članicama BRC-a pala je na 8,8 odsto sa 8,9 odsto u martu, kao posledica usporavanja rasta cena neprehrambenih artikala tokom velikih sniženja  odeće, obuće i nameštaja.

Na inflaciju cena hrane doprineli su skuplja kafa u zrnu i skuplje pakovanje i proizvodnja gotovih jela, ali su cene putera i biljnog ulja počele da padaju.

"Trebalo bi da osetimo da cene hrane padaju u narednim mesecima", rekla je izvršna direktorka BRC-a Helen Dikinson.

Sa njom se slaže i lider na tržištu, "Tesko", prema čijoj računici će pekarski proizvodi i biljna ulja imati niže cene usled jačanja deflacije žitarica i tržišta nafte.

Inflacija u Britaniji dostigla je vrhunac prošlog oktobra od 11,1 odsto, što je najviše u poslednjih 40 godina.

Iako je Banka Engleske očekivala jednocifrenu inflaciju, ona je ostala iznad 10 odsto u martu.

Na optužbe da trgovci hranom profitiraju od previranja u sektoru, britanski prodavci odgovaraju da su i oni  pogođeni jer plaćaju visoke marže od 4 odsto.

Prošlog meseca, Međunarodni monetarni fond je prognozirao da će se britanska ekonomija ove godine smanjiti za 0,3 odsto, što je najveći pad u odnosu na druge velike ekonomije.

image