Ekonomija

Novi rekord: Rusija drugi najveći dobavljač Indije

Ruski izvoz u Indiju u periodu od januara do marta uvećan je 4,7 puta u odnosu na isti period prošle godine i dostigao je rekordnih 15,5 milijardi dolara
Novi rekord: Rusija drugi najveći dobavljač Indijewww.globallookpress.com © Pib/ZUMAPRESS.com

Rusija je u prvom kvartalu 2023. izvezla rekordnu količinu robe u Indiju i po prvi put postala njen drugi najveći dobavljač, prenose "RIA Novosti" podatke Ministarstva trgovine i industrije te južnoazijske države.

Kako se navodi, ruski izvoz u Indiju u periodu od januara do marta ove godine uvećan je 4,7 puta u odnosu na isti period prošle godine i dostigao je rekordnih 15,5 milijardi dolara, najveću kvartalnu cifru u istoriji.

Kina je ostala glavni dobavljač robe ovoj zemlji, dok je njena prodaja Indiji u prvom kvartalu smanjena za 15,4 odsto i iznosi 22,6 milijardi dolara. Na trećem mestu su Ujedinjeni Arapski Emirati sa 12,7 milijardi dolara.

Na četvrtom mestu su Sjedinjene Države, od koje je indijska strana smanjila uvoz za 8,8 odsto na godišnjem nivou. Saudijska Arabija je na petom mestu, od koje je ova država kupovala robu za 10,9 odsto manje nego u odnosu na prošlu godinu - 10,4 milijarde dolara.

Istovremeno, indijski izvoz u Rusiju porastao je za 33 odsto na 946,6 miliona dolara, dok je trgovinski promet između dveju zemalja povećan 4,1 puta i iznosi 16,45 milijardi dolara.

image