Ekonomija

Evropska centralna banka udvostručila kamatne stope

Kamatne stope su povećane najbržim tempom od kada evro postoji
Evropska centralna banka udvostručila kamatne stopewww.globallookpress.com © Arne Dedert

Evropska centralna banka udvostručila je svoje kamatne stope sa ciljem da suzbije rekordnu inflaciju. Stopa depozita je povećana na 1,5 odsto sa 0,75 odsto, kako su prognozirali ekonomisti.

ECB je svaku od tri ključne kamatne stope povećala za tri četvrtine procentnog poena, što je isto učinila i u septembru.

Kamatne stope su povećane najbržim tempom od kada evro postoji, pa se postavlja pitanje daljih povećanja kamatnih stopa s obzirom na recesiju koja preti evropskoj ekonomiji.

"Ekonomska aktivnost u zoni evra će se verovatno značajno usporiti u trećem kvartalu", rekla je predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard na konferenciji za novinare. 

Veće kamatne stope ECB ostvariće negativan efekat širom evrozone, jer direktno utiču na kamatne stope koje komercijalne banke nude domaćinstvima i preduzećima. Hipoteke, krediti za automobile i kreditne kartice će zbog toga postati skuplji i manje atraktivni.

Odluka o povećanju kamatnih stopa, potvrđena u četvrtak popodne, stupaće na snagu 2. novembra. To je treće povećanje ove godine za 19 zemalja EU koje koriste evro.

Ova mera Evropske centralne banke usledila je posle sličnih odluka Federalnih rezervi, koje su se takođe uhvatile u koštac sa rastućim cenama u SAD. FED je prošlog meseca povisio kamatne stope za "tri četvrtine poena" treći put zaredom.

image