Ekonomija

Rusija prestiže Saudijsku Arabiju i postaje najveći svetski proizvođač nafte

Zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak izjavio je da će u avgustu Rusija smanjiti izvoz sirove nafte za 500.000 barela dnevno, pokušavajući da obezbedi uravnoteženo tržište
Rusija prestiže Saudijsku Arabiju  i postaje najveći svetski proizvođač naftewww.globallookpress.com © Wang Zhou

Saudijska Arabija će izgubiti status najvećeg proizvođača nafte, pošto se obavezala da će dnevno u julu i avgustu proizvoditi oko devet miliona barela, što predstavlja najniži nivo u poslednje dve godine, prenosi sajt "Oilprajs".

Ne računajući duboke rezove tokom pandemije, saudijska proizvodnja od oko devet miliona barela dnevno dosegla bi najniži nivo proizvodnje sirove nafte od 2011. godine.

"Proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji trebalo bi da padne na dvogodišnji minimum", navodi Međunarodna agencija za energiju (IEA). Izveštaj je objavljen u četvrtak.

U pokušaju da povisi cene nafte ili da "stabilizuje tržište", Saudijska Arabija je prošlog meseca najavila jednostrano smanjenje od milion barela dnevno, dok su proizvođači OPEK plus, koji su obećali smanjenje između maja i decembra, produžili ta smanjenja i na 2024. godinu.

Prošle nedelje, Saudijska Arabija je saopštila da će produžiti jednostrano smanjenje proizvodnje do avgusta, i da će u julu i avgustu proizvoditi oko devet miliona barela sirove nafte dnevno.

"Ovo smanjenje treba da pojača napore koje su uložile zemlje OPEK plus u cilju podrške stabilnosti tržišta nafte", saopštila je 3. jula Saudijska Arabija.

Zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak izjavio je da će u avgustu Rusija smanjiti izvoz sirove nafte za 500.000 barela dnevno, pokušavajući da "obezbedi uravnoteženo tržište". Međutim, najviši zvaničnik u Rusiji za naftu i vodeći pregovarač OPEK plus nije dao nikakve brojke o obimu ruske proizvodnje za avgust.

Smanjenje izvoza u avgustu značilo bi smanjenje proizvodnje nafte za 500.000 barela dnevno, saopštila je kancelarija zamenika ruskog premijera Novaka dnevniku “Vedomosti”.

image