Ekonomija

Izvoz ruske nafte u Indiju nastavlja da obara rekorde

Udeo ruske nafte u indijskom uvozu u maju prvi put premašio 40 odsto
Izvoz ruske nafte u Indiju nastavlja da obara rekorde© TANJUG/Karachi Port Trust

Udeo Rusije u indijskom uvozu nafte u maju je prvi put premašio 40 odsto, prenose "RIA Novosti" podatke indijskog Ministarstva trgovine i industrije.

Navodi se da je Moskva u maju obezbedila 40,4 odsto svih isporuka nafte toj južnoazijskoj zemlji. Sledeća tri dobavljača zajedno su isporučila 36 odsto, a među njima su Irak sa 18 odsto, Saudijska Arabija - 12 odsto i Ujedinjeni Arapski Emirati - šest odsto. 

Još četiri odsto indijskog uvoza nafte dolazilo je iz Sjedinjenih Država, a tri odsto iz Kuvajta.

Udeo Rusije u indijskom uvozu nafte počeo je da raste u aprilu prošle godine, ali tada nije prelazio deset odsto. U maju je ova granica prevaziđena, a do kraja prošle godine Moskva je već činila skoro četvrtinu uvoza nafte u zemlju. 

Analitičar finansijskog portala "FG Finam" Aleksandar Potavin kaže da što se tiče daljeg razvoja trgovine naftom između Rusije i Indije, sada postoji jedan važan problem koji još nije rešen. Prema njegovim rečima, Delhi radije plaća Moskvi isporuke nafte u rupijama, a ova valuta nije slobodno konvertibilna i ne trguje se njom na Moskovskoj berzi.

"Kao rezultat toga, rupije ostaju gotovo mrtvi teret na računima ruskih naftnih kompanija. S obzirom da su kamate na kreditne resurse u SAD i EU sada na najvišem nivou od prethodne globalne krize, možemo očekivati postepeno 'hlađenje' stope privrednog rasta, što znači manju potražnju za gorivom", objasnio je ekspert.

Što se tiče izvoza nafte iz Rusije, Indija je u maju i junu postala lider u isporukama nafte tipa "ural" sa učešćem od 48 odsto za oba meseca, izjavila je generalna direktorka Nezavisne analitičke agencije za sektor nafte i gasa Tamara Safonova.

Prema njenim rečima, u maju je Turska bila na drugom mestu sa učešćem od 12 odsto, a u junu je zadržala svoju poziciju, povećavši svoj udeo na 15 odsto. 

Treće mesto u maju držao je Egipat sa 11 odsto, ali je u junu Bugarska ušla u prva tri sa sedam odsto.

image