Ekonomija

Tabaković: Inflacija opada, banke blizu kraja zaoštravanja monetarne politike

U Srbiji će prosečna inflacija u 2023. godini iznositi 12,5 odsto, a sledeće godine NBS prognozira rast cena od 4,6 odsto
Tabaković: Inflacija opada, banke blizu kraja zaoštravanja monetarne politike© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Međugodišnja inflacija u oktobru od 8,5 odsto je bila niža od avgustovskih očekivanja Narodne banke Srbije, a najnovije procene su da će ona krajem godine pasti na oko osam odsto i da će se u granice cilja vratiti polovinom sledeće godine, a zatim će nastaviti da usporava, izjavila je danas guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković. 

Ona je, na predstavljanju "Izveštaja o inflaciji-novembar 2023" koji je nedavno usvojio Izvršni odbor NBS, rekla da se za ovu godinu očekuje privredni rast od oko 2,5 odsto, da je deficit tekućeg računa platnog bilansa u devet meseci bio 1,6 odsto, i da će biti premašen stranim direktnim investicijama, dok će fiskalni deficit biti niži od planiranog i iznositi oko 2,8 odsto BDP-a.

Prema procenama NBS, prosečna inflacija u 2023. godini u Srbiji će biti 12,5 odsto, a sledeće godine NBS prognozira rast cena od 4,6 odsto.

"Mera ograničavanja vezana za stambene kredite je dobro odmerena sa svih aspekata i njeni efekti neće ugroziti poslovanje bankarskog sektora, a pozitivno će uticati na eventualne problematične kredite. Ta suma ne može da ugrozi opadajuću putanju inflacije, samo može da doprinese povećanju potrošnje", rekla je Tabaković.

Guvernerka Tabaković je navela i da se procenjuje da su centralne evropske banke, zbog opadajuće putanje inflacije, blizu kraja zaoštravanja monetarne politike, ali da će te mere ostati još neko vreme.

Kada će prestati poskupljenja hrane?

Generalni direktor Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Savo Jakovljević je rekao da NBS očekuje prosečnu inflaciju za ovu godinu na nivou 12,5 odsto, a za sledeću godinu 4,6 odsto.

"I to je praktično neznatna promena u odnosu na avgustovski izveštaj o inflaciji, gde smo prosek za ovu godinu imali 12,7 odsto, a za narednu 4,4 odsto", rekao je Jakovljević.

On je istakao da se kretanje inflacije ostvaruje onako kako je centralna banka i planirala.

"Za ovu godinu možete videti da se prosek smanjio između dva izveštaja o inflaciji, a najveći deo se odnosi na usporavanje rasta cena hrane. Čak je i rast mesečne stope inflacije u vezi sa cenom hrane bio sporiji nego što smo mi očekivali u avgustovskom izveštaju o inflaciji", rekao je Jakovljević.

Kako je rekao, međugodišnja stopa rasta cena hrane je u oktobru iznosila 10,5 odsto, dok je u martu, kada je inflacija bila na vrhuncu, iznosila 25,4 odsto.

"I već od novembra očekujemo da međugodišnji rast cena hrane bude na jednocifrenom nivou. I očekujemo nastavak smanjenja u narednim mesecima", dodoa je Jakovljević.

image