Ekonomija

Skok isporuka ruskog dizela: Rekordni izvoz u decembru

Isporuke ruskog dizela iz crnomorskih i baltičkih luka poslednjeg meseca 2023. ujedno će biti i najobimniji izvoz od jula
Skok isporuka ruskog dizela: Rekordni izvoz u decembruwww.globallookpress.com © Axel Heimken

Rusija će u decembru povećati izvoz dizela iz svojih luka na Crnom moru i Baltičkom moru za 28 odsto u odnosu na novembar, pošto je Moskva dodatno ublažila ograničenja izvoza goriva, a crnomorske oluje su odložile neke novembarske utovare za poslednji mesec 2023, pokazali su podaci u koje je "Blumberg" imao uvida.

Ovog meseca Rusija bi trebalo da isporučuje u proseku oko 681.000 barela dizela dnevno iz svojih glavnih zapadnih luka, dakle 28 odsto više nego prošlog meseca, tvrdi agencija "Kpler".

Decembarske isporuke ruskog dizela iz crnomorskih i baltičkih luka ujedno će biti i najobimniji izvoz od jula.

Skok je usledio nakon što je Rusija 6. oktobra delimično ukinula privremenu zabranu izvoza dizela koja je trajala nešto više od dve nedelje i dovela do pada isporuka ovog goriva pomorskim putem za 11 odsto u odnosu na septembar.

Ukinuto je ograničenje na izvoz dizela i gasa koji se isporučuju cevovodima u morske luke, pod uslovom da proizvođač dizela isporučuje najmanje 50 odsto dizela na domaće tržište.

Zabrana izvoza benzina, takođe ukinuto nakon skoro dva meseca, i dizela uvedena je da bi se stabilizovale domaće cene goriva usled skoka cena sirove nafte i slabe ruske rublje u septembru.

image
VV inauguration
banner