Ekonomija

Kriza u SAD: Amerikancima ponestaje ušteđevine

Veoma mali broj najbogatijih potrošača će naredne godine imati veću ušteđevinu nego pre pandemije kovid 19
Kriza u SAD: Amerikancima ponestaje ušteđevinewww.globallookpress.com © Thomas Trutschel/photothek.net,

Većina Amerikanaca je već potrošila višak ušteđevine koju su sačuvali tokom pandemije kovida 19, izjavio je viši strateg za akcije u banci "Džej Pi Morgan" Marko Kolanović.

Likvidna sredstva prilagođena inflaciji svih američkih potrošača će se do sredine naredne godine naći na nivoima ispod onih iz 2019. godine, naveo je Kolanović.

"Verovatno će samo jedan odsto potrošača sa najvećim prihodima biti u boljoj finansijskoj poziciji nego pre pandemije", upozorio je Kolanović, ukazujući na nedavni talas kašnjenja sa isplatama kredita i sve veći broj zahteva za zaštitu od bankrota među Amerikancima.

Prema ranijim proračunima "Džej Pi Morgana", ušteđevine Amerikanaca dostigle su rekordno visok nivo u avgustu 2021. godine, kada je njihova ukupna vrednost iznosila 2,1 biliona dolara.

Međutim, u oktobru ove godine pala je na oko 148 milijardi dolara. Stratezi banke su tada objasnili da trend proizilazi iz "strožih uslova kreditiranja i rastućih kamatnih stopa, ukidanja stimulativnih programa i pomoći iz vremena kovida", kao i višegodišnje iznadprosečne inflacije.

Kolanović je napomenuo da je tržište nekretnina za sada stabilno uprkos visokim troškovima zaduživanja.

"Međutim, prodaja postojećih kuća pala je skoro do rekordno niskih nivoa, a oko 6,5 biliona dolara duga za komercijalne nekretnine i dalje predstavlja pretnju", upozorio je.

U međuvremenu, dug na američkim kreditnim karticama nastavio je da raste ove godine nakon osam tromesečja uzastopnog rasta, prema njujorškoj banci Federalnih rezervi.

Stručnjaci navode da se sve više domaćinstava sve teže bori sa svojim dugom usred visoke inflacije i rastućih kamatnih stopa, a što bi mogli biti znaci "pravog finansijskog stresa", navodi se u istraživanju.

image