Ekonomija

"Roskongres": Američki dug glavna pretnja globalnoj ekonomiji, nemoguće ga je otplatiti

Savezni dug američke vlade premašio je 34 biliona dolara po prvi put u istoriji krajem decembra. Ukupan javni dug SAD je otprilike jednak ekonomijama Kine, Nemačke, Japana, Indije i Ujedinjenog Kraljevstva zajedno
"Roskongres": Američki dug glavna pretnja globalnoj ekonomiji, nemoguće ga je otplatiti© AdobeStock

Američki državni dug i budžetski deficit predstavljaju najveću pretnju globalnoj ekonomiji ove godine, saopštila je ruska fondacija "Roskongres". Dug Vašingtona od 34 biliona dolara je matematički nemoguće otplatiti, tvrdi "Roskongres" u izveštaju koji je objavio. Procenu su bazirali na trenutnom odnosu između veličine duga, stope po kojoj raste i budžetskih prihoda.

"Prekomerni dug je akumuliran po niskim stopama, ali ga je potrebno refinansirati po visokim stopama koje ograničavaju ekonomsku aktivnost i smanjuju priliv gotovine. U srednjem roku, servisiranje američkog duga koštaće bilion dolara godišnje", navodi se u izveštaju pod naslovom "Ključni događaji – 2024. Geoekonomija. Prognoze. Glavni rizici".

U izveštaju se dodaje da američka vlada ne može da reši problem ponovnim štampanjem novca ove godine, jer bi to dovelo do veće inflacije. U zemlji su 2022. godine potrošačke cene skočile na najviši nivo u poslednjih nekoliko decenija, što je navelo Federalne rezerve da se upuste u seriju povećanja stopa kako bi ukrotile inflaciju.

Savezni dug američke vlade premašio je 34 biliona dolara po prvi put u istoriji krajem decembra.

Sada iznosi oko 102.000 dolara za svakog muškarca, ženu i dete u zemlji. Ukupan javni dug SAD je otprilike jednak ekonomijama Kine, Nemačke, Japana, Indije i Ujedinjenog Kraljevstva zajedno, kao što je istakla Fondacija Peter G. Peterson, nestranačka grupa za fiskalnu politiku u Njujorku.

Među ostalim pretnjama globalnoj ekonomiji, "Roskongres" je identifikovao globalni balon sa nekretninama, pominjući bankrot visokog profila kineskih investitora za nekretnine "Kantri Garden" i "Evergrande", volatilnost američkog tržišta akcija i demografska pitanja, odnosno smanjenje kineskog stanovništva.

Fondacija "Roskongres" osnovana je 2007. godine i ključni je organizator nacionalnih i međunarodnih kongresa i izložbi sa ekonomskim i društvenim fokusom.

image