Ekonomija

Značaj slobodnog tržišta rada: Srbiji nedostaju radnici na njivama, Albaniji konobari i kuvari

Marko Čadež je istakao da, prema podacima iz anketa, više od polovine kompanija u Srbiji i Severnoj Makedoniji ima problem sa radnom snagom
Značaj slobodnog tržišta rada: Srbiji nedostaju radnici na njivama, Albaniji konobari i kuvariwww.globallookpress.com © Arno Burgi

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da će uspostavljanje slobodnog tržišta rada, koje će stupiti 1. marta u zemljama "Otvorenog Balkana" – Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji, biti od izuzetnog značaja za našu zemlju zbog predstojeće poljoprivredne sezone.

Čadež je istakao da, prema podacima iz anketa, više od polovine kompanija u Srbiji i Severnoj Makedoniji ima problem sa radnom snagom.

On je napomenuo da je od posebnog značaja potpisivanje sporazuma zbog predstojeće poljoprivredne sezone u Srbiji i turističke sezone u Albaniji. Srbiji trebaju sezonski radnici na njivama, Albaniji konobari i kuvari.

"Studenti će moći da rade preko leta na moru i zaradiće novac. Dosta kvalifikovane radne snage odlazi na druga tržišta rada EU. Sada će oni imati priliku da ostaju u regionu, čime se pravi cirkularna migracija", rekao je Čadež na TV Pink.

U Skoplju su juče, u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", potpisana dva protokola koji će omogućiti uspostavljanje slobodnog tržišta rada za zemlje "Otvorenog Balkana" – Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju.

Potpisan je Protokol o sprovođenju sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na zapadnom Balkanu i Protokol o povezivanju šeme elektronske identifikacije građana zapadnog Balkana.

Sporazume je u ime Srbije potpisao državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković, a ispred Albanije i Severne Makedonije predstavnici nadležnih ministarstava.

image