Ekonomija

"Štednja" na račun kupaca: Visoke cene, a kvalitet proizvoda sve gori

Poslanica Evropskog parlamenta Biljana Borzan iz Hrvatske je ukazala da su kvalitetniji sastojci zamenjeni onima nižeg kvaliteta za proizvodnju mnogih prehrambenih proizvoda
"Štednja" na račun kupaca: Visoke cene, a kvalitet proizvoda sve goriGetty © Davide Bonaldo/SOPA Images/LightRocket

Kvalitet robe i usluga u celoj Evropskoj uniji pati zbog "skimpflacije", upozorila je ove nedelje poslanica Evropskog parlamenta Biljana Borzan iz Hrvatske. Termin se odnosi na praksu uštede troškova zbog čeka proizvođači ustvari štede na kvalitetu proizvoda ili usluga, a zadržavaju iste cene.

"Štednja" se može manifestovati u bilo čemu, od smanjenja osoblja u prodavnicama, do zamene visokokvalitetnih sastojaka u proizvodima sa onima nižeg kvaliteta, ili korišćenjem jeftinijih proizvodnih metoda ili opreme.

Biljana Borzan ukazuje da takva praksa u supermarketima u EU postoji od početka sukoba u Ukrajini, iako stvarna inflacija "više nije na rekordno visokom nivou". Ona ukazuje da su kvalitetniji sastojci zamenjeni onima nižeg kvaliteta za proizvodnju mnogih prehrambenih proizvoda.

"Ova mera je prvobitno trebalo da bude privremena, ali je opstala do danas. Na primer, nedostatak suncokretovog ulja je doveo do njegove zamene palminim uljem u određenim proizvodima", napisala je Borzan u apelu Evropskoj komisiji objavljenom na zvaničnom sajtu Evropskog parlamenta.

Ona je napomenula da se tržište bloka "stabilizovalo", ali da neki proizvođači i dalje koriste palmino ulje jer je jeftinije.

"Posebno je zabrinjavajuće što pojedini proizvođači nisu obavestili potrošače o promenama sastojaka na ambalaži, a nutritivne vrednosti više ne odgovaraju originalnim podacima", naglasila je Biljana Borzan.

Poslanica je pozvala Komisiju da analizira praksu kako bi utvrdila da li je ona "obmanjujuća za potrošače" i da pripremi mere za suprotstavljanje tome. Ona još nije dobila zvaničan odgovor zakonodavnog tela.

EU je pogođena krizom troškova života u protekle dve godine, sa rekordnim nivoima inflacije koji su smanjili kućne budžete, dok su mnoge kompanije prestale da posluju zbog rastućih troškova sirovina i energije. Blok je za dlaku izbegao da 2023. završi u recesiji. Mnogi analitičari probleme povezuju sa sankcijama Brisela Rusiji, koje su dovele do toga da je blok izgubio pristup jeftinim energentima.

image
VV inauguration
banner