Ekonomija

Deo zemalja OPEK+ nastavlja sa smanjenom proizvodnjom nafte

OPEK+ je u novembru najavio smanjenje proizvodnje nafte u iznosu 2,2 miliona barela na dan u prvom kvartalu 2024. godine, a države članice su to uradile pojedinačno
Deo zemalja OPEK+ nastavlja sa smanjenom proizvodnjom naftewww.globallookpress.com © Liu Xinyu

Deo zemalja članica grupe OPEK+ predvođen Rusijom i Saudijskom Arabijom dogovorio je produženje dobrovoljnog smanjenja proizvodnje nafte u drugom kvartalu, tvrde izvori Rojtersa.

Saudijska Arabija, defakto lider Organizacije zemalja izvoznice nafte (OPEK), objavila je da će produžiti dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte u iznosu od milion barela na dan do kraja juna.

Rijad bi, dakle, trebalo da proizvodi oko devet miliona barela nafte na dan, dodaje britanska agencija.

Smanjenja proizvodnje nafte će biti ukidana postepeno, u skladu sa uslovima na tržištu, objavila je saudijska državna novinska agencija SPA.

Rusija, koja predvodi širi format zemalja izvoznica nafte OPEK+, takođe će smanjiti proizvodnju nafte za oko 471.000 barela u drugoj četvrtini, u koordinaciji sa ostalim članicama bloka, rekao je zamenik premijera Ruske Federacije Aleksandar Novak.

OPEK+ je u novembru najavio smanjenje proizvodnje nafte u iznosu 2,2 miliona barela na dan u prvom kvartalu 2024. godine, a države članice su to uradile pojedinačno.

Pored Saudijske Arabije i Rusije, proizvodnju nafte su smanjili Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Alžir i Oman. 

OPEK+ je smanjenja uvek kako bi se suprotstavio povećanju proizvodnje u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama koje nisu članice tog bloka, a koje su pokušale da smanje cenu nafte kako bi smanjile pritiske inflacije na svoje privrede.

image