Ekonomija

Proizvodnja u januaru na najvišem novu u poslednje tri decenije: Industrija beleži rast od 6,9 odsto

Najveći godišnji rast registrovan je u proizvodnji računara, elektronskih i optičkih proizvoda
Proizvodnja u januaru na najvišem novu u poslednje tri decenije: Industrija beleži rast od 6,9 odsto© Antonio Ahel/ATAImages

Industrija u Srbiji je oborila rekord u januaru i dostigla najveći nivo u prethodne tri decenije. Proizvodnja je prvog meseca ove godine bila za 6,9 odsto veća nego 12 meseci ranije, najviše zahvaljujući prerađivačkom sektoru. Kako je objavljeno u martovskom izdanju Makroekonomske analize i trendovi (MAT), najveći godišnji rast registrovan je u proizvodnji računara, elektronskih i optičkih proizvoda.

U toj oblasti proizvodnja je za čak 83,5 odsto veća nego u januaru 2023. Odmah iza po rastu sledi proizvodnja osnovnih metala, koja je za 72 odsto veća nego u januaru lane.

Izuzetan rast na godišnjem nivou od 55 odsto zabeležen je i u industriji ostalih saobraćajnih sredstava.

"Najčešći rast je zabeležen u grupi računara, elektronskih i optičkih proizvoda, najviše zahvaljujući proizvodnji električnih brojila koje je 'Elektroprivreda Srbije' počela da zamenjuje. Za povećanje u proizvodnji saobraćajnih sredstava zaslužni su proizvođači auto-delova u našoj zemlji", kaže Ivan Nikolić ekonomista i urednik časopisa MAT.

Kako se navodi u analizi MAT, industrija očigledno uspešno odoleva brojnim tekućim eksternim izazovima i geopolitičkim ograničenjima. Stručnjaci smatraju da kratkoročno oživljavanje prerađivačkog sektora malo verovatno na srednji rok i da bi pozitivan preokret u drugoj polovini 2024. mogla da donese masovnija proizvodnja potpuno novog modela "fijata" u Kragujevcu.

U martovskom časopisu se naglašava da usporavanje inflacije daje pozitivne efekte na međugodišnji obračun realne zarade koje su u decembru uvećane za 4,9 odsto. Visok rast zarada potiče od primanja zaposlenih van javnog sektora, a ekonomisti objašnjavaju da kako broj zaposlenih u privatnom sektoru raste, njegova dominacija je sve izraženija i u masi isplaćenih neto zarada, što je za ekonomiju, a posebno fiskalnu stabilnost, povoljno i podsticajno.

"Inflacija je u januaru 2024. dodatno smanjena na međugodišnjem nivou. Povrh toga, u NBS se očekuje da će se međugodišnja inflacija smanjiti i u februaru na oko 5,5 odsto", ističe se u martovskom izdanju MAT.

image