Ekonomija

Evro na istorijskom minimumu u SVIFT transakcijama

Udeo evra u prekograničnim obračunima preko ovog sistema iznosi 21,93 odsto
Evro na istorijskom minimumu u SVIFT transakcijama© Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Udeo evra u globalnim prekograničnim obračunima preko SVIFT sistema prošlog meseca pao je na najniži nivo u istoriji, pokazali su podaci o transakcijama koje je prikupila globalna finansijska služba.

Udeo transakcija koje uključuju jedinstvenu evropsku valutu iznosio je 21,93 odsto u martu, označavajući mesečni pad od 1,32 procentna i opadajući znatno ispod nivoa od 24,4 odsto zabeleženog kada je SVIFT uveo novu skalu.

Podaci se prikupljaju od 2010. godine, ali od jula ove brojke odražavaju tehničko prilagođavanje SVIFT-a standardima za izveštavanje o trgovini.

Tokom protekle godine, udeo evra u međunarodnim plaćanjima gotovo se prepolovio. U januaru 2023. obračuni ovom valutom su iznosili 37,88 odsto dok su, prema podacima za decembar 2023. godine pali na 22,41 odsto.

Američki dolar je porastao je za 0,81 procentni poen u odnosu na februar i dostigao 47,37 odsto što je najviši nivo od decembra 2023. Slede evro, funta i juan.

Dominacija evra koji je odmah iza dolara na listi globalnih valuta, uzdrmana je usponom Kine, kao i pogoršanjem veza sa Rusijom i značajnim naporima da se postigne finansijska nezavisnost koje vode ekonomije u usponu od Indije do Brazila.

U Rusiji, velike banke koje kontrolišu preko 80 odsto bankarskih sredstava u zemlji su zbog sankcija isključene iz SVIFT-a. Ovo je, prema finansijskim stručnjacima, dovelo do povećanja udela kineske nacionalne valute u globalnoj trgovini i finansijama, pošto se Peking nije pridružio sankcijama, odlučivši se da ojača trgovinske veze sa Rusijom.

Upotreba juana je povećana nakon što je Kina razvila sopstvenu mrežu za međunarodno plaćanje CIPS, odvojenu od SVIFT-a.

CIPS su pozdravile ne samo banke u Rusiji pogođenoj sankcijama, već i finansijske institucije koje posluju u zemljama u razvoju. Ovaj potez je podstakao rast juana kao jedne od najkorišćenijih svetskih valuta.

SVIFT, ili Društvo za svetsku međubankarsku finansijsku telekomunikaciju, pruža usluge finansijskih transakcija i plaćanja za više od 11.000 globalnih finansijskih organizacija. Podaci koji se prate ne pokrivaju celokupno devizno tržište od 7,5 triliona dolara dnevno, ali izveštaji obično obuhvataju ogromne grupe tokova valuta koji pokreću globalnu trgovinu.

image
VV inauguration
banner