Svet

Niger, Burkina Faso i Mali stvaraju zajedničku valutu: Još jedan korak ka dekolonizaciji regiona

Posedovanje sopstvene valute je jedan od znakova suvereniteta, poručio je šef vladajućeg Nacionalnog saveta za odbranu otadžbine Nigera general Abdurahman Čiani
Niger, Burkina Faso i Mali stvaraju zajedničku valutu: Još jedan korak ka dekolonizaciji regiona© Balima Boureima/Anadolu Agency

Šef vladajućeg nigerskog Nacionalnog saveta za odbranu otadžbine general Abdurahman Čiani najavio je mogućnost stvaranja jedinstvene valute za Alijansu država Sahela. 

Čiani je tu valutu ocenio kao znak suvereniteta, dodajući da su države Sahela - Niger, Burkina Faso i Mali sada uključene u proces obnove punog suvereniteta.

"Usvajanje jedinstvene valute je sledeća faza u dekolonizaciji regiona. Više ne može biti govora o tome da su naše zemlje francuska gotovinska krava", poručio je general, ne saopštivši nikakve detalje u vezi sa mogućom jedinstvenom valutom.

U septembru su Mali, Niger i Burkina Faso stvorili odbrambeni pakt pod nazivom Alijansa država Sahela.

Njegov cilj je stvaranje "arhitekture kolektivne odbrane i uzajamne pomoći": zadiranje u suverenitet ili teritorijalni integritet jednog od učesnika smatraće se agresijom na čitav savez i zahtevaće pomoć svih strana, uključujući i vojsku.

Poput Malija, Niger i Burkina Faso odbacuju dugogodišnje veze sa Francuskom i sve više se približavaju Rusiji, a francuske snage i diplomate sada su napustile sve tri zemlje.

Krajem januara te tri zemlje saopštile su da napuštaju Ekonomsku zajednicu zapadnoafričkih država (EKOVAS).

image