Ekonomija

UN: Želimo više ruskog đubriva

Iz Ujedinjenih nacija navode da đubriva koja se isporučuju na svetsko tržište igraju ključnu ulogu u rešavanju problema njihove nestašice i visokih cena
UN: Želimo više ruskog đubrivaGetty © Omar Marques / Stringer

Zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Martin Grifits izjavio je danas da se zalaže za produženje sporazuma o izvozu žitarica iz Ukrajine i proširenje isporuke ruskog đubriva u inostranstvo.

"Čvrsto verujem da se svet raduje obnavljanju sporazuma o žitu, kao i mogućem proširenju koji bi uključio više luka. Želimo da se izvozi više đubriva, posebno iz Rusije, pogotovo u Evropu", rekao je Grifits na konferenciji za novinare u Ženevi posvećenoj predstavljanju godišnjeg "Globalnog humanitarnog pregleda UN". 

On je naglasio da đubriva koja se isporučuju na svetsko tržište "igraju ključnu ulogu u rešavanju problema njihove nestašice i visokih cena".

"Pozivajući se na partnere iz Svetskog programa za hranu i Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu đubriva koja se isporučuju na svetsko tržište igraju ključnu ulogu za sledeću godinu u rešavanju problema nestašice i visokih cena", naglasio je zamenik genereralnog sekretara UN.

Grifits je izrazio uverenje da će biti "vođeni pregovori o novom produženju sporazuma o žitu".

"Mi to radimo i siguran sam da ćemo imati pregovore. Nadam se da ćemo ga proširiti, a ne smanjiti", rekao je on, podsećajući da su "sporazum o žitu i ruski izvoz smanjili cene hrane i đubriva".

Prvi brod sa ruskim đubrivom prekjuče je krenuo iz Holandije za Afriku i uputio se ka Mozambiku, sapšteno je ranije iz UN.

Inače, ugovori o izvozu hrane iz Ukrajine zaključeni su 22. jula u Istanbulu na 120 dana. Jedan od sporazuma prvobitno je važio do 19. novembra i regulisao je proceduru za izvoz žita iz luka Odesa, Černomorsk i Južni koje kontroliše Kijev. Ugovori su produženi 17. novembra za još 120 dana.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će sporazum o žitu automatski biti produžen na četiri meseca u istom formatu, ali i upozorilo da će svaki pokušaj da se humanitarni koridor za izvoz žita u Crnom moru iskoristi u provokativne vojne svrhe, biti sprečen.

"Ruska strana takođe ostavlja mogućnost tehničkog produženja 'crnomorske inicijative' bez ikakvih promena u pogledu roka i obima", precizirano je u saopštenju.

Moskva je jasno naglasila da su međusobno povezani sporazumi o izvozu ukrajinske hrane i efikasna primena memoranduma o normalizaciji izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda, koje su potpisale Rusija i Ujedinjene nacije. 

"Uzeli smo u obzir intenziviranje rada Sekretarijata UN na ispunjavanju svojih obaveza u tom pogledu i informacijama koje su nam dostavljene o privremenim rezultatima njegovog rada na otklanjanju prepreka za isporuku ruskog đubriva i hrane. Sva ta pitanja treba da budu rešena u roku od 120 dana, na koliko se sporazum produžava", saopštilo je rusko ministarstvo.

U Istanbulu je potpisan memorandum između Ruske Federacije i UN, koji podrazumeva obaveze svetske organizacije da ukloni razna ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta.

image