Kultura

Dani Ermitaža u Narodnom muzeju u Beogradu: Dotaknite umetnost

Posetioce očekuje bogat program gostiju iz Rusije: pored izlaganja tek dela impresivne kolekcije jednog od najvećih muzeja sveta, predstaviće se sanktpeterburški Balet Jakobson, ruski bariton Vasilij Gerel, a biće održane i premijere ruskih filmova "Imperatorke" i "Petar Prvi - poslednji car i prvi imperator"
Dani Ermitaža u Narodnom muzeju u Beogradu: Dotaknite umetnostwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Dani Ermitaža u Srbiji, manifestacija međunarodnog kulturnog značaja koju prvi put u Beogradu organizuje jedan od najvećih svetskih muzeja, biće održani u Beogradu od 24. do 29. oktobra.

Tom prilikom Ermitaž će predstaviti deo svog impresivnog opusa, a u saradnji s Narodnim muzejom Srbije, otvoriće i izložbe "Nevidljiva umetnost" i "Carski porcelan", koje će publika moći da vidi do 24. novembra 2023.

Inkluzivni projekat "Nevidljiva umetnost" pružiće posetiocima priliku da bukvalno dotaknu istoriju: da dodirnu drevne freske, starinske ćilime i taktilne makete drugih dela iz kolekcije Ermitaža.

Izložba "Carski porcelan" povezaće istoriju dinastije Romanov i replike dvorskih servisa za ručavanje koji su bili u upotrebi na svečanim večerama i porodičnim proslavama ruskih monarha.

Ministarka kulture Republike Srbije Maja Gojković rekla je da održavanje ove manifestacije predstavlja potvrdu da kao država zavređujemo značajno mesto na svetskoj umetničkoj sceni.

"Kroz istoriju smo pokazali da umemo da čuvamo svoju tradiciju, ali i da poštujemo različitost. Kultura nam pomaže da se bolje upoznamo i povežemo s drugim narodima kako bismo nastavili da negujemo kulturno blago koje imamo, a uporedo razvijali savremeno stvaralaštvo za buduće naraštaje. To potvrđujemo i kao domaćini ove važne manifestacije koja će posetiocima naših najznačajnijih ustanova kulture u Beogradu i Novom Sadu približiti bogatstvo Ermitaža i rusku umetnost", istakla je Gojkovićeva.

Takođe, povodom ovogodišnjeg obeležavanja 100-godišnjice srpskog baleta, sanktpeterburški Balet Jakobson izvešće najbolja dela iz svog repertoara u Narodnom pozorištu u Beogradu 24. i 25. oktobra.

Na istoj sceni, 28. oktobra biće održan koncert poznatog ruskog baritona, narodnog umetnika Rusije Vasilija Gerela.

U Jugoslovenskoj kinoteci održaće se premijerne projekcije filmova "Imperatorke" i "Petar Prvi - poslednji car i prvi imperator", koje će predstaviti partner manifestacije "Prijatelji Sankt Peterburga".

Direktor Ermitaža Mihail Piotrovski precizirao je da je Srbija prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi u kojoj ovaj muzej pokreće sveobuhvatan program svog prisustva.

"Dani Ermitaža su samo početak dugoročnog delovanja našeg muzeja u regionu. U složenoj međunarodnoj situaciji, format Dana Ermitaža omogućava nam da nastavimo punopravni kulturni dijalog između prijateljskih zemalja i razmenjujemo naučna iskustva i nova otkrića u oblasti nauke i umetnosti. Pravimo prvi i veoma važan korak u razvoju naših projekata u Srbiji", rekao je Piotrovski, koji će 25. oktobra održati javno predavanje "Peterburški mostovi kulture" na Univerzitetu u Beogradu.

image