Kultura

Veliko finale u Šangaju: Beogradska filharmonija završila uspešnu turneju po Kini

Kineski mediji su opisali koncerte srpskih muzičara kao veliki uspeh jer su nastupi izazivali reakcije tamošnje publike koje se retko viđaju
Veliko finale u Šangaju: Beogradska filharmonija završila uspešnu turneju po Kini© Танјуг / Београдска филхармонија / Јелена Милашиновић

Nastupom u Velikom teatru u Šangaju, Beogradska filharmonija završila je veliku turneju u Kini, povodom međunarodnog obeležavanja stogodišnjice orkestra.

Kao i na prethodnim koncertima, pod palicom Nemea Javrija, orkestar je ispraćen stajaćim ovacijama, a kao solista je nastupio violinista Huan Manla.

"Put muzike" Beogradske filharmonije po Kini došao je do svog cilja nastupom koji se upisao u stogodišnjicu orkestra kao prvi koji je filharmonija ikada održala u velelepnom Šangaju. Turneja je imala svoje finale nastupom u okviru 22. izdanja prestižnog Šangajskog međunarodnog umetničkog festivala, a orkestar je zajedno sa Nemeom Jarvijem izveo Verdijevu uvertiru iz opere "Moć sudbine" i Berliozovu "Fantastičnu simfoniju".

Da se putevi muzike ukrštaju po svim meridijanima, dokazuje ponovni susret sa Huanom Manlom, koji je već nastupao sa srpskim orkestrom u okviru redovne sezone na Kolarcu 2012. godine, a u Velikom teatru Šangaja su zajednički izveli čuveni violinski koncert Čajkovskog.

"Oduševljen sam Beogradskom filharmonijom. Ova turneja je bila fantastično iskustvo. Pored radosti sviranja, ključne reči koje opisuju beogradski orkestar su apsolutni profesionalizam. Sviranje u orkestru je posao i to veoma težak, a beogradski filharmoničari to odlično rade jer su oni najpre izuzetni muzičari. Međutim, više od svega, to je orkestar koji daje sve od sebe da bi stvarao muziku", reči su dirigenta Nemea Jarvija nakon poslednjeg koncerta u okviru turneje po Kini.

Šangajski međunarodni umetnički festival je mesto na kojem se predstavljaju najbolji iz sveta klasične muzike, a ovom prilikom Beogradskoj filharmoniji uručena je i plaketa za učešće na manifestaciji koja okuplja imena poput Maksima Vengerova, Valerija Gergijeva, Anđele Georgiju i druge.

Finalu turneje Beogradske filharmonije u Šangaju, prethodili su nastupi u Sijanu, Vejfangu i Pekingu. Kineski mediji su opisali koncerte srpskih muzičara kao veliki uspeh jer su njihovi nastupi izazivali reakcije tamošnje publike koje se retko viđaju.

image