Kultura

"Ljubičasta zemlja": Ruski film pobednik 17. Kustendorfa

Hvala autorima za socijalnu svest koju su ugradili u svoje filmove, što imaju saosećanje za sirotinju. Mi se nalazimo na teritoriji koja još uvek preživljava, a tamo gde se preživljava, kako kaže filozof, tamo se stalno ratuje, poručio Emir Kusturica
"Ljubičasta zemlja": Ruski film pobednik 17. Kustendorfa© Зоран Шапоњић

Ruski film "Ljubičasta zemlja", režisera Mihaila Gorobčuka, pobednik je 17. "Kustendorfa" koji je večeras završen na Mećavniku. Filmu je pripala tradicionalna nagrada "Zlato jaje".

Drugu nagradu, "Srebrno jaje" osvojio je film "Šanti", Viveka Raija iz Indije, a "Bronzano jaje" pripalo je ostvarenju "Niska trava" reditelja Davida Gaša iz Hrvatske.

Specijalno priznanje "Vilko Filač" takođe je pripalo Davidu Gašu iz Hrvatske.

Nagrada za najbolju fotografiju "Vilko Filač" pripala je filmu "Maden" Maline Ingrid Johanson iz Švedske.

Žiri je odlučio da ovoj rediteljki dodeli i specijalno priznanje, kao i Nikosu Kiricisu iz Grčke za "Auto-put slomljenog srca".

Posle sjajnog nastupa Akademskog kulturno-umetničkog društva iz Kragujevca u prepunoj dvorani "Prokleta avlija", 17. "Kustendorf"  zatvorio je osnivač festivala Emir Kusturica, rečima da je ovaj festival, eto, na pragu punoletstva.

"Hvala autorima za socijalnu svest koju su ugradili u svoje filmove, što imaju saosećanje za sirotinju. Mi se nalazimo na teritoriji koja još uvek preživljava, a tamo gde se preživljava, kako kaže filozof, tamo se stalno ratuje. Sreća, požar nas još nije zahvatio, ali  najlepše u vašim delima jeste što imate smisla za one ljude koji su na neki način izbačeni na margine društva. Što ne pravite filmove o bogatim kretenima nego se bavite onim što je bilo karakteristika kinematografije 70-ih i 80-ih godina? To saosećanje sa sirotinjom je velika stvar", rekao je Kusturica obraćajući se nagrađenim autorima, dodajući da se upravo tom temom, sirotinjom, bavio čitavog života, a da su mu u Sarajevu, posle prvog filma rekli da se mane sirotinje, "da da malo automobila, glisera"...

U svom maniru, Kusturica je ispričao i da se na festivalu ove godine  dogodilo jedno malo čudo.

"Jedna gospođa sredovečna, na putu do restorana izgubila je Ajfon. Dvoje dece, srednjeg uzrasta, videli su taj telefon, digli ga iz snega, i kada su videli da je Ajfon – vratili su ga u sneg. Svako ko se seća `Tamnog vilajeta`, seća se priče o čoveku koji nađe dijamant i nađe se u dilemi – uzeti ili ne. Za ove sa zapadne hemisfere – dileme nema, oni kad naiđu na dijamant oni uzmu. Ovi sa istočne polulopte, kad nađu dijamant, razmišljaju - uzeti ili ne", rekao je Kusturica.

Gosti festivala ove godine bili su reditelji Mateo Garone koji je ove godine dobio nagradu "Drvo života", Edoardo de Angelis, Vladimir Perišić, Ilja Željtjakov, Đakomo Abruceze, Sonja Karpunjina, Bazil Halil, Luka Popadić kao i članovi žirija Sandro Veronezi, italijanski pisac i publicista, srpska glumica Bojana Panić i Muzafarkon Erkinov, filmski režiser iz Uzbekistana.

image