Kultura

Preminuo Veljko Bulajić, reditelj ratnih i partizanskih filmova

Njegova "Bitka na Neretvi" je 1970. godine bila nominovana za Oskara za najbolji strani film
Preminuo Veljko Bulajić, reditelj ratnih i partizanskih filmova© Принтскрин/Јутјуб/Културно информативни центар

Jedan od najpoznatijih reditelja bivše Jugoslavije, Veljko Bulajić, preminuo je u 97. godini. Vest o njegovoj smrti "Večernjem listu" potvrdili su članovi njegove porodice.

Njegov film "Bitka na Neretvi" (1969) bio je nominovan za Oskara za najbolji strani film 1970. godine.

Veljko Bulajić je rođen 1928. godine, a detinjstvo je proveo u Sarajevu, gde se i školovao. Snimao je u svim republikama bivše Jugoslavije, a najviše je bio poznat po ratno-partizanskim filmovima.

Njegovi filmovi postigli su veliki uspeh u bioskopima širom Jugoslavije. "Kozara", "Vlak bez voznog reda", "Atentat u Sarajevu", zajedno s "Bitkom na Neretvi", bili su na vrhu liste najgledanijih filmova u bivšoj SFR Jugoslaviji.

Na vest o smrti Bulajića, direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić rekao je za Tanjug da je reditelj svojim najpoznatijim filmovima obeležio jednu epohu i postao simbol glavnog toka jugoslovenske kinematografije prema kome su se određivali svi kako oni koji su taj tok sledili, tako i oni koji su išli mimo njega.

Pantelić ističe da je Bulajić imao "istančan osećaj da prepozna važnu temu i da je filmski uobliči u komunikativnu formu, a njegov opus zaslužuje da se sagleda i izvan uobičajenih interpretacija". 

Prvi dugometražni igrani film "Vlak bez voznog reda" (o posleratnim migracijama stanovništva) snimio je 1959. godine. Delo je nagrađeno s dve "Zlatne arene" i nagradama "Slavica" i "Jelen" na festivalu u Puli. Sledi film "Rat" (1960), vizija ratne katastrofe, nagrađen Zlatnom i Srebrnom arenom u Puli. Veliki uspeh Bulajić postiže filmom "Uzavreli grad" (1961), o životu u novom industrijskom centru, nagrađenom takođe Zlatnom arenom u Puli. 

Veljko Bulajić je dobitnik nagrada "Zlatni lav" u Veneciji, "Zlatna nimfa" u Monte Karlu, nagrade za režiju u San Sebastijanu i Nju Delhiju, Zlatne medalje na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, nagrade "Zlatni klas" za najbolji film u Valjadolidu i mnogih drugih.

image