Kultura

Još jedan filmski klasik digitalno restaurisan: Premijera "Sutona" u Jugoslovenskoj kinoteci

Film je snimljen 1982. godine u produkciji "Centar filma" iz Beograda, a glavnu ulogu tumačio je Karl Malden, američki glumac srpskog porekla i oskarovac
Još jedan filmski klasik digitalno restaurisan: Premijera "Sutona" u Jugoslovenskoj kinoteci© Центар филм / Југословенска кинотека

Premijera digitalno restaurisanog filma "Suton", u režiji Gorana Paskaljevića, u kojem je glavnu ulogu ostvario američki glumac srpskog porekla i oskarovac Karl Malden (Mladen Sekulović), biće održana večeras u Jugoslovenskoj kinoteci, saopštili su organizatori.

"Suton" je još jedno od mnogobrojnih filmskih klasika koji su digitalno restaurisani u okviru projekta A1 Kinoteka u Odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Jugoslovenske kinoteke, preneo je Tanjug.

Ova američko-jugoslovenska koprodukcija donosi priču o čoveku, Marku Sekuloviću, koji se nakon 20 godina rada u Americi i penzionisanja vraća u rodni kraj, u Istru, da bi vodio računa o dvoje unučadi dok su im roditelji na radu u inostranstvu.

Zaplet počinje kada deda primi pismo od sina u kom mu javlja o razvodu i nameri da se više ne vraća kući.

Film je snimljen 1982. u produkciji "Centar filma" iz Beograda, a glavni producent bio je Dobrivoje Tanasijević, poznatiji kao Den Tana.

Pored Maldena, koji je Oskara za epizodnu ulogu dobio za klasik "Tramvaj zvani želja" u kojem su mu partneri bili Vivijen Li i Marlon Brando, u "Sutonu" igraju: Petar Božović, Pavle Vuisić, Stole Aranđelović, Dragan Maksimović, Bora Todorović, kao i američka glumačka ekipa Džodi Tilen, Demijen Neš i Mia Rot.

image