Kultura

Čehov na Mećavniku: Pozorišni festival "Kustendorf" od sutra u Drvengradu

Za nagrade festivala nadmetaće se akademije umetnosti iz Beograda, Novog Sada i Banja Luke kao i beogradski Fakultet dramskih umetnosti
Čehov na Mećavniku: Pozorišni festival "Kustendorf" od sutra u Drvengradu© Позоришни Кустендорф

Pozorišni festival "Kustendorf" počinje sutra na Mećavniku i trajaće do 19. maja, a svečano će ga otvoriti osnivač, reditelj Emir Kusturica. U okviru takmičarskog programa festivala, koji se ove godine održava pod sloganom "Ima li života pre smrti", biće odigrano pet studentskih predstava.

Za nagrade festivala nadmetaće se akademije umetnosti iz Beograda, Novog Sada i Banjaluke, kao i beogradski Fakultet dramskih umetnosti. Žiri festivala činiće glumica Vanja Ejdus, rediteljka Jana Maričić i dramski pisac Đorđe Kosić.

Kao i svaki festival Emira Kusturice, i ovaj odlikuje sinergija mlade i iskusne stvaralačke energije, tako da će u revijalnom programu biti odigrane četiri predstave.

Prvog dana festivala, u petak 17. maja, nakon svečanog otvaranja, gostovaće Narodno pozorište iz Sombora sa predstavom "Galeb" u režiji Milana Neškovića, po kultnom delu A. P. Čehova.

Iste večeri od 23 časova, gosti festivala biće Državni teatar mladih Brijancev iz Sankt Peterburga, koji će odigrati predstavu "Medved", takođe nastalu po delu Čehova.

Drugog dana festivala, u subotu, 18. maja, Narodno pozorište Sombor izvešće predstavu "Svaka divna stvar" u režiji Ninoslava Đorđevića, dok će poslednjeg dana festivala, u nedelju 19. maja, Narodno pozorište iz Subotice odigrati autorski projekat Minje Peković "Bravo za klovna".

Optimizam i neupitnu veru u život

Selekcija "Pozorišnog Kustendorfa", od osnivanja festivala 2017. do danas, poverena je nagrađivanom pozorišnom reditelju Milanu Neškoviću.

"Slogan ovogodišnjeg festivala 'Ima li života pre smrti' samo zvuči pesimistično. Sve predstave u ovogodišnjoj selekciji, iako se bave ontološkim pitanjima kao što je strah od smrti, ipak u prvi plan stavljaju optimizam i neupitnu veru u život, toliko neophodnu u ovim turbulentnim vremenima", rekao je Milan Nešković.

"Pozorišnom Kustendorfu" prisustvovaće studenti dramskih umetnosti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije, a ulaz je otvoren i za ostale posetioce.

Festival se održava u organizaciji "Rasta internešnel", pod pokroviteljstvom Emira Kusturice i sponzorstvom kompanije "Transfera".

image