Kultura

Pronađen zlatni prsten kneginje Milice: Država radi na otkupu i povratku u zemlju

Vlasnik prstena je potražio stručnu pomoć radi dešifrovanja sadržaja tekstova ugraviranih na obruču prstena, i tako došao do srpskog stručnjaka, koji je utvrdio da se radi o otkriću veka
Pronađen zlatni prsten kneginje Milice: Država radi na otkupu i povratku u zemljuGetty © Photo by Interim Archives/Getty Images

Ekspertska grupa jednog od srpskih muzeja radi na otkupu, veruje se originalnog, zaručnog prstena kneginje Milice koji se nalazi u privatnom vlasništvu. Plan je da ga vrati u zemlju i preda Narodnom muzeju, potvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obilaska ove institucije kulture na Svesrpskom saboru održanom u Beogradu.

O prstenu koji je slučajno pronađen u polju u okolini manastira Ravanica, zadužbine kneza Lazara, podignute između 70-ih i 80-ih godina 14. veka pisao je sajt "Sve o arheologiji" još krajem aprila.

Naime, istoričaru umetnosti i savetniku u Zavičajnom muzeju Jagodina, višem naučnom saradniku na Balkanološkom institutu SANU Branislavu Cvetkoviću sadašnji vlasnik zlatnog prstena isti je doneo na analizu, dok je stručnjak svoja zapažanja objavio u izveštaju "Miličin prsten, otkriće kakvo se dešava jednom u životu", koji se može naći na sajtu "Akademija edu".

Vlasnik prstena je potražio stručnu pomoć radi dešifrovanja sadržaja tekstova ugraviranih na obruču prstena, i tako došao do Cvetkovića, koji je utvrdio da se radi o otkriću veka.

"Već na prvi pogled bilo je jasno da je prsten izuzetan predmet zbog svog atraktivnog i složenog dizajna. Međutim, analize njegovih stilskih, tipoloških, epigrafskih, paleografskih i ikonografskih karakteristika dovele su do zaključka da prsten nije samo jedinstven po svojoj vrsti već je, prema podacima koje pruža, morao pripadati kraljevskoj porodici kasnosrednjovekovne Srbije", piše Cvetković u izveštaju.

Prsten koji je, kako su kompleksne analize pokazale, knez Lazar naručio za kneginju Milicu, a u koji je s unutrašnje strane ugraviran veliki monogram u vidu ćiriličkog slova M i ljubavna izjava povodom venčanja ili bračnog zaveta, jedno je od najvrednijih otkrića poslednjih godina u srpskoj srednjovekovnoj arheologiji.

Sa obe spoljne strane obruča prstena, navodi sajt "Sve o arheologiji", nalazi se po šest izduženih kartuša sa ćiriličkim natpisima srpske redakcije staroslovenskog jezika.

Prsten je, prema Cvetkovićevoj oceni, napravljen i kao zaštitni i bračni znak. Pored skorašnjih nalaza, ovaj prsten nosi do sada najraniji poznati pomen kneza Lazara kao "knez", a ujedno je i njegov najraniji sačuvani portret.

Tekst sadrži citat iz Psalma 9,19, koji aludira na spasenje siromašnih i velikodušnosti bogatih za uboge, što je povezano s "parabolom pravednog Lazara u nedrima Avramovim", što daje osnovu za uključivanje kneževske titule (knez) darodavca prstena.

Sve navedeno ukazuje da je prsten naručio knez Lazar za svoju suprugu kneginju Milicu, zaključio je Cvetković.

image