Magazin

Tri neobična recepta kojima će Ruskinje zameniti tradicionalnu novogodišnju trpezu

Novogodišnja trpeza u Rusiji često asocira na ne tako zdravu hranu: salatama na bazi majoneza, velikom količinom raznovrsnog mesa i različitim vrstama peciva, a tu je i neizostavni deo svakog veselja - alkoholna pića. Ipak, ispraćaj stare i doček nove godine može biti i daleko zdraviji - taman da podrži i najčešću novogodišnju odluku: "Od Nove godine počinjem da se hranim zdravo!"
Tri neobična recepta kojima će Ruskinje zameniti tradicionalnu novogodišnju trpezu© pexels/cottonbro studio

Kako se Nova godina bliži, tako širom Rusije domaćice sve više vremena provode u razmišljanju kako da njihova novogodišnja trpeza nadmaši prošlogodišnju i koje namirnice su im potrebne za pripremu specijaliteta kojima će oduševiti goste.

Tradicionalno, u Rusiji se za proslavu Nove godine priprema bogata trpeza na kojoj se uvek mogu naći razne vrste salata, poput "haringe u bundi", ruske salate i vinegreta, brusketa sa crnim i crvenim kavijarom, plate sa sirevima, suhomesnatim proizvodima i kriškama mandarina.

Glavna jela, ipak, razlikuju se od trpeze do trpeze, te se kod jednih na stolu nalaze zapečena piletina i druge vrste mesa (ćuretina, junetina ili svinjsko meso), dok su kod drugih razne vrste ribljih specijaliteta zvezde večeri.

Dezerti su nezaobilazan deo svih proslava u ruskim domovima, bilo da je reč o diplomiranju, rođendanima, venčanjima ili proslavi Nove godine. Na svakoj trpezi obavezno će se naći torta Napoleon (jedna od najpoznatijih ruskih torti), kao i velika količina čokoladnih bombona i kandiranog voća.

Decenijama unazad ova jela deo su tradicionalne novogodišnje postavke u ruskim domovima, a mi vam donosimo 3 predloga kojima će ruske domaćice ove godine iznenaditi svoju porodicu i prijatelje, budući da potpuno "iskaču" iz okvira tradicionalnih.

Usoljeni losos

Svima je dobro poznata činjenica da je jedna od omiljenih namirnica u Rusiji riba, koja se služi zapečena u rerni, dimljena, usoljena, ili u obliku raznih salata. U duhu novogodišnjih odluka o zdravoj (ili zdravijoj) ishrani, donosimo vam recept za usoljenog lososa kojim ćete, poput ruskih domaćice, ove godine moći da iznenadite goste.

Bundeva u tiganju

Bundeva u tiganju? Nemoguće! Ovo niskokalorično, a puno vitamina jelo sprema se za tili čas, a gosti će biti oduševljeni.

Jagode u čokoladi

U Rusiji često kažu da je najbolji dezert zeleni čaj i voda, ali ukoliko ste ljubitelji slatkiša, imamo sjajan predlog za vas.

image