Magazin

Čitanje knjiga je važno ne samo za um, već i telo

Aktivnost koja ima samo pozitivne strane - opušta telo i poboljšava san, ali u isto vreme ''trenira'' um i unapređuje kognitivne sposobnosti. Postoji nekoliko razloga zašto čitanje može biti najznačajniji novi hobi u novoj godini.
Čitanje knjiga je važno ne samo za um, već i telo© Pexels/Yulia Ilina

Čitanje knjiga je pravo uživanje, jer pruža beg od stvarnog sveta bez korišćenja telefona ili gledanja televizije. Pored razbibrige, čitanje je dobra ''mentalna gimnastika'', a ima i nekoliko dobrobiti za telo. U savremenom svetu je teško uspostaviti ovu naviku, jer postoji beskonačan izvor digitalnog sadržaja koji može satima da drži pažnju. Ipak, ovih nekoliko benefita mogu biti motivacija za postepeno ubacivanje čitanja u svakodnevni raspored:

Poboljšava empatiju

Čitanje o različitim događajima, tuđim iskustvima (fiktivnim ili stvarnim), emocijama, utiscima i perspektivama, značajno doprinosi razvoju empatije i razumevanja drugih ljudi. Na ovaj način se indirektno mogu negovati, ali i poboljšati odnosi sa drugima.

Umanjuje stres

Čitanje se povezuje i sa nekom vrstom meditacije: ''Čitanje se vezuje sa meditacijom zbog načina na koji naš mozak "upija" informacije o okolini i našem raspoloženju tokom ove aktivnosti. Dok sedite u stolici i koncentrišete se na reči, telo je u određenom meditativnom stanju, tako da možete dobiti i ovakve vrste benefita od čitanja knjiga.'' kaže psihoterapeut Zoi Ša za ''Tudej".

Istraživanja pokazuju da 30 minuta čitanja knjiga umanjuje stres kao 30 minuta joge.

Unapređuje i održava kognitivne sposobnosti

Trening nije potreban samo telu, već i umu. Redovno čitanje knjiga pomaže u razvijanju kognitivnih sposobnosti, bržem razmišljanju, ali i govoru. Iako i dalje ne postoji dovoljno naučnih dokaza o sprečavanju demencije kod starijih ljudi, sigurno je da čitanje donosi mnogo koristi.

Poboljšava san

S obzirom da služi kao vrsta meditacije, čitanje nekoliko stranica knjige pred spavanje može značajno da opusti mozak i telo. Mnogi stručnjaci savetuju da se korišćenje mobilnih uređaja potpuno odbaci kao navika pred spavanje, jer se na taj način šalju signali mozgu da su telo i um i dalje aktivni. S druge strane, čitanje predstavlja manji napor za oči i korišćenje sopstvene mašte tokom listanja, ima umirujuć efekat. Studija iz 2021. godine, je dokazala da su oni koji su uveli čitanje pred spavanje, značajno popravili ritam sna.

Pomaže u razvijanju kritičkog razmišljanja

Rešavanje problema, detaljno razmatranje opcija, slušanje različitih perspektiva... Slično empatiji, čitanje razvija sposobnost sagledanja sveta iz više uglova. Ovo se može dobro iskoristiti u akademske ili poslovne svrhe.

Čitanjem se neguje um i telo

Kada se uzmu sve beneficije u obzir, čitanje je ne samo fizički, već i psihički značajno za zdravlje. Meditacija, fizički odmor, bolji san, razvijanje kognitivnih sposobnosti... Čitanje knjiga je aktivnost koja zaista može samo da doprinese pozitivne promene u svačiji život, bez obzira na godine.

image