Magazin

Bake i deke - čarobnjaci našeg detinjstva

Bake i dede su važni u životu svoje dece i unuka. Oni savetuju, brinu, neguju i hrane, a najviše daju ljubav pomažući svojim unucima da odrastu u srećne ljude.
Bake i deke - čarobnjaci našeg detinjstva© freepik/Drazen Zigic

Bake i deke igraju važne uloge u životima svojih unuka a u zavisnosti od toga koliko daleko žive i drugih okolnosti, mogu biti negovatelji, učitelji i prijatelji. Bez obzira da li žive u blizini ili su u kontaktu izdaleka, ljubav i emocionalna bliskost koju baka i deda pružaju imaju veliki, pozitivan uticaj na zdrav razvoj njihovog unuka.

Biti roditelj bebe ili malog deteta je radost, ali nije uvek lako, posebno za nove roditelje. U nedoumici oni često traže odgovore na internetu, ali izvori informacija o roditeljstvu kojima najviše veruju su njihovi roditelji (obično njihove majke ili svekrve), više nego prijatelji, pedijatri ili internet stranice.

Proživljeno iskustvo i mudrost bake i deke mogu biti posebno korisni u trenucima roditeljske frustracije ili panike. Naravno, neki saveti se možda ne podudaraju sa onim što sada znamo o razvoju deteta, ali njihovo iskustvo je utešno u umurujuće za roditelja koji ponekad nije siguran šta da radi, a ne želi da pogreši. Bake i deke znaju da ne postoji savršen roditelj.

A dete će imati savršenog savetnika u "borbi za svoja prava". Čuveno "neka ga, pusti ga", mnoge roditelje nekada naljuti, ali prećutno ili glasno, baka i deka su uvek na strani svojih unuka.

Bake i deke mogu da unesu poseban entuzijazam u vreme koje provode sa svojim mališanima, a to pomaže detetu da uči i raste. Pomažu deci da uče, igrajući se, pričajući i čitajući zajedno, dok im fokusirano posvećuju pažnju.

Pažnja koju bake i deke pružaju deci, može pomoći da deca učvrste ograničenja i pouke koja su im dali roditelji, dok istovremeno slušaju, brišu suze i pokazuju svom unučetu da ih razumeju. Istraživanja su pokazala da aktivno angažovanje bake i dede može pomoći deci da povećaju samopouzdanje, da se nose sa stresom i imaju manje problema u ponašanju kako odrastaju.

Posebno je poznata pažnja kojom bake hrane svoje mališane. Naše žene su se oduvek dovijale i snalazile kako da nahrane "male glavice u razvoju", jer smo oduvek živeli na nestabilnom podneblju, ratovi i nemaština pogodili su mnoge generacije. I dok su sa jedne strane večito zabrinute da li su deca gladna, sa druge strane bake znaju da sa malo namirnica naprave gozbu. Zato ne čudi da za unuke bake najbolje i najukusnije kuvaju i da ih niko neće moći zameniti, jer će se ukusi i miris detinjstva duboko useći u svest malog bića i pratiti ga decenijama koje slede.

Urbana legenda kaže da je bila jednom jedna baka u Srbiji koja je bila zadovoljna koliko je unuče pojelo.

Najstariji članovi porodice su i najstrpljiviji, jer su prošli periode jurenje za poslovima, karijerama, imali su vremena da se dokažu i osvoje priznanja. Oni će na pravi način, smireno i praktično učiti svoje unuke kako da smireno i staloženo rešavaju probleme.  

Nekada je čuvanja unuka, više od povremene pomoći, jer se mnoge porodice oslanjaju na bake i deke za redovnu brigu o deci. 

Bake i deke znaju sve o svakome iz familije, ko gde studira, ko se oženio i to će vam ispričati. Na ovaj način pomažu unucima da saznaju više o svojoj familiji. A deca će uživati u anegdotama iz starijih vremena ili važnim epizodama iz odrastanja svojih roditelja.

Ne samo da će bake i deke decu naučiti sve o rođacima, već će im usaditi i porodične vrednosti na čijim temeljima će kasnije unuci vaspitavati i svoju decu i prenositi porodične vrednosti. 

Ipak, najvažnija stvar koju bake i deke donose svojim mališanima je ljubav. Bebe, mala deca i predškolci uče i rastu kroz bliske, brižne odnose sa odraslima u svom životu. Pažnja, interakcija i bezuslovna ljubav bake i deke (i roditelja, naravno) pomažu malom detetu da se oseća bezbedno i sigurno. A to im je potrebno za zdrav razvoj mozga.

Dakle, ljubav bake i dede ima stvaran, trajan uticaj na budućnost malog deteta. Istraživanja takođe pokazuju da je ova bliska veza dobra i za bake i deke i da  doprinosi zdravijem, srećnijem a često i dužem životu.

image