Magazin

Kako da se hranimo posle treninga ako želimo da smršamo

Pretraživanjem po internetu često nailazimo na mnoštvo različitih saveta - da li je doručak obavezan ili ga valja preskočiti i kada bi trebalo da imamo poslednji obrok tokom dana da bismo skinuli koji kilogram viška. Međutim, ono o čemu se retko priča jeste na čemu bazirati ishranu nakon treninga kako bi se izgubila željena kilaža. Koje namirnice se preporučuju nakon treninga, a šta je neophodno izbegavati kako bi se postigao željeni cilj?
Kako da se hranimo posle treninga ako želimo da smršamo© canva/ margouillatphotos

Pored prikupljanja volje i snage za početak redovnog treniranja, jednako je važno i korigovanje ishrane u skladu sa željenim ciljevima. Mnogi vežbači na samom početku imaju slabu, ili nikakvu predstavu o tome kako treba da izgleda i šta treba da sadrži njihova ishrana, pa u skladu sa tim, željeni rezultati i pored fizičke aktivnosti izostanu, a motivacija i istrajnost nestanu. Pravilna i izbalansirana ishrana nema za cilj samo gubitak kilograma (ili njihovo dobijanje u određenim slučajevima), već i balansiranje osnovnih zdravstvenih pokazatelja, a unos dovoljne količine potrebnih vitamina i minerala činiće da budemo energičniji.

U situacijama kada je cilj gubitak neželjenih kilograma, zdrave namirnice i jak trening  neće imati učinak ukoliko se ne vodi računa o broju kalorija koje se tokom dana unesu, a konkretno ukoliko one premašuju broj kalorija koje se potroše u jednom danu. Jednostavnije rečeno, u organizam se mora uneti manje kalorija od broja kalorija koje potrošite.

Ipak, pored kalorijskog deficita, još jedan važan preduslov za gubitak kilograma jeste pravilno unošenje nutrijenata tokom dana, a naročito nakon treninga tokom koga je organizam trošio energiju iz rezervi organizma. Obroci nakon treninga trebalo bi da budu bazirani na proteinima i hidratima, koji moraju biti zdravi. Šta su to zdravi hidrati? Integralni pirinač i testenine, kaše, hleb sa celim zrnima ili integralni hleb i povrće spadaju u zdrave hidrate, a obrok možete upotpuniti pilećim ili ćurećim belim mesom, ribom ili jajima, kombinujući u skladu sa ličnim preferencijama ali i time koje je doba dana.

Neki od obroka koji se preporučuju nakon treninga, a koji mogu imati pozitivan učinak na definiciju mišića i mršavljenje su:

  • Omlet i tost hleb kako su jaja izvor proteina, ali i masti, poželjno je da omlet bude sa manje žumanaca, na primer 3 belanceta i jedno žumance)
  • Salata sa tunjevinom, paprikom i paradajzom
  • Integralna tortilja sa humusom i povrćem
  • Grilovano pileće belo meso uz dodatak integralnog pirinča
  • Losos iz rerne sa grilovanim povrćem

Namirnice koje se ne preporučuju nakon treninga

Kako bi se nadoknadila izgubljena tečnost i sprečila dehidratacija organizma tokom i nakon treninga ili neke druge fizičke aktivnosti preporučuje se unos veće količine tečnosti, budući da se naše telo prilikom napora znoji više nego obično. Ipak, nije svaka tečnost dobra za naše telo - unos gaziranih napitaka koji su puni veštačkih šećera ili zaslađivača, ali i napitaka koji u sebi sadrže kofein (poput kafe, čaja i energetskih napitaka), budući da sa unosom kofeina ometamo rad glikogena koji je odgovoran za oporavak mišića nakon fizičke aktivnosti.

image
VV inauguration
banner