Magazin

Dušan Kovačević nagrađen "Poveljom za životno delo"

Kovačević je pisac čija dela žive kako u pozorištu, tako i na filmskom platnu. Scene koje je sa papira preneo u kultne filmove, i dalje se prepričavaju u svakoj generaciji gledalaca. Nakon što je osvojio većinu nagrada u našoj zemlji, ovaj autor je dobio i nagradu za životno delu od "Udruženja književnika Srbije"
Dušan Kovačević nagrađen "Poveljom za životno delo"© freepik/ rawpixel.com

Književnik Dušan Kovačević, predstavio je svoje stvaralaštvo, a prikazan je i dokumentarni film o ovom našem akademiku u "Udruženju književnika Srbije" koje mu je dodelilo nagradu za životno delo, prenosi "Tanjug". 

Kovačević je savremeni srpski dramski pisac, scenarista, pozorišni i filmski reditelj, napisao je, pored ostalog, najbolje srpske drame, među kojima i:

  • "Maratonci trče počasni krug"
  • "Radovan Treći"
  • "Ko to tamo peva"
  • "Balkanski špijun"
  • "Profesionalac"

Na osnovu ovih književnih dela, pisac je stvorio scenarija za čuvene filmove, ali ne samo za navedene, već i za "Sabirni centar", "Urnebesna tragedija" "Podzemlje"...

Istovremeno Kovačević piše i za beogradska pozorišta, gde je odigrano preko 3.000 predstava nastalih iz pera ovoga pisca, a koje je odgledalo više od dva miliona gledalaca.

Dela Dušana Kovačevića igrana su u više od 130 inostranih pozorišta i prevedena su na dvadeset pet svetskih jezika. Ovaj akademik dobitnik je većine domaćih nagrada za drame i scenarija. Kada su u pitanju međunarodna priznanja, nagrađen je "Zlatnom palmom" za najbolji film na Filmskom festivalu u Kanu, kao i dvema nagradama za najbolji scenario na Filmskom festivalu u Montrealu.



image