Magazin

Zašto kafa i alkohol u avionu nisu dobra ideja

Stujart kompanije "Er Nju Zilend (Air New Zealand)" objašnjava zašto je bolje izbegavati određena pića tokom sledećeg putovanja avionom.
Zašto kafa i alkohol u avionu nisu dobra ideja© Pexels/Kelly

Mnogi ljudi vole popiti vruću kafu pre ili tokom leta, kako bi se "razbudili" ili samo priuštili sebi kratko uživanje usled napornog putovanja. Za one koji nisu ljubitelji kafe, neke od opcija takođe mogu biti čaj ili alkoholno piće kao mala nagrada tokom stresnih i dugih putovanja.

Ipak, postoje i određene mane kada su u pitanju navedena pića. Australijski stjuart po imenu Ben Votmen je za "AU Njuz" otkrio zašto je možda bolje preskočiti kafu i alkohol u avionu:

"Tokom dugog leta, ključno je osećati se prijatno i sigurno, a posebno je važno obezbediti dobar san tokom leta koji traje više od deset sati." Drugim rečima, kofein u kafi i čaju mogu "poremetiti" sistem, tako da postaje teže zaspati i opustiti se kada je telu najviše potrebno (to jest, dok moramo da sedimo u zatvorenom prostoru nekoliko sati). Pojedini stručnjaci čak upozoravaju da se efekat kofeina pojačava na velikim visinama, a pošto može trajati i do šest sati, nelagodan osećaj anksioznosti može upropastiti celokupno iskustvo letenja.

Sledeći problem koji može nastati je dehidratacija. Ben objašnjava da se grlo, nos, koža i oči osuše u avionu, zbog recirkulacije vazduha, kao i da ljudi koji lete preko deset sati mogu izgubiti litar i po ili čak dve litre vode. Zbog toga alkohol možda nije najbolji izbor.

Nedovoljno odmora za um i telo i dehidratacija su dva glavna razloga za osećaj mučnine i glavobolje tokom letenja, što može biti dodatni stres tokom putovanja. Zbog toga je preporučljivo izbegavati kofein, alkohol ili veoma slane grickalice.

U slučaju da je teško odoleti svojim omiljenim pićima, najbolje je redovno piti vodu u avionu i konzumirati voće ili povrće koje ima velike količine vode.

image