Magazin

Glavni sastojak sendviča je "krivac" za nakupljanje visceralnih masti u stomaku

Retko ko može da odoli sendviču - tom ominjenom jelu kog čine dva parčeta hleba, meso ili suhomesnati proizvodi, sirevi i namazi. Ipak, dijetetičari napominju da je baš jedna namirnica koja je sastavini deo ovog obroka "glavni krivac" za nakupljanje visceralne masti - masnoće koja se skladišti oko organa u stomaku.
Glavni sastojak sendviča je "krivac" za nakupljanje visceralnih masti u stomaku© Seriously Low Carb

Pored toga što su ukusni, njihova priprema je praktiča i zato su sendviči čest izbor. Ipak, nutricionista Lori Volker smatra da je beli hleb najčešći uzrok za povećanje vicelarnih masti koje mogu da otežaju optimalno funkcionisanje unutrašnjih organa.

"Beli hleb se često favorizuje zbog meke teksture, ali je povezan je sa povećanim rizikom od nagomilavanja visceralne masti. Ova vrsta masti se nalazi duboko u trbušnoj duplji i povezana je sa različitim zdravstvenim problemima, uključujući insulinsku rezistenciju i metaboličke poremećaje. Rafiniranom brašnu koje se koristi u belom hlebu nedostaju vlakna i hranljive materije koje se nalaze u celim žitaricama, što dovodi do brzih skokova nivoa šećera u krvi", naglašava Lori.

Nutriconista je istakla je da se beli hleb brzo vari i tako se brzo pretvara u glukozu:

"Višak glukoze može da se skladišti kao visceralna mast u telu. Ova mast je posebno opasna jer se telo ne metaboliše dobro i može doprineti ozbiljnim zdravstvenim problemima kao što su dijabetes, bolesti srca i moždani udar", objašnjava dijetetičar.

Sličan stav o belom hlebu ima i australijski nutricionista Suzi Barel napominjući da "beli hleb nije najbolji izbor i da je potrebno pronaći zdravije alternative".

Ukoliko ne možemo da odolimo sendvičima, hleb od žitarica sa celim zrnom je idelana supstitucija za beli hleb:

"Hleb od žitarica sa celim zrnom je definitivno najbolji i pri tome treba imati u vidu sledeću bitnu stavku, a to je da je manja kriška, a što gušća tekstura. Mala kriška je bolja za kontrolu telesne težine i sadrži manje ugljenih hidrata. Što više zrna ima, to je bolje za kontrolu glukoze u krvi", kaže Suzi.

Nutricionisti napominju da je za zdravlje uvek bolje da biramo varijante zdravijih sendviča, koji pored kriški sa žitarica sa celim zrnom treba da sadrže parče mesa ili ribu umesto mesnih prerađevina, kao i salatu.

image