Magazin

"Prokletstvo 35. godine": U Kini sve više milenijalaca ne može da nađe posao jer su prestari

Iako bi trebalo da žive punim plućima u svojim tridesetim i četrdesetim godinama, milenijalci sada imaju i jednu brigu više - kako pronaći posao pored mlađih, i u pojedinim oblastima naprednijih, generacija koje dolaze.
"Prokletstvo 35. godine": U Kini sve više milenijalaca ne može da nađe posao jer su prestari© Canva / primipil

Sve više mladih ljudi u Kini susreće se sa problemom koji je kolokvijalno nazvan "prokletstvo 35-ih", a koje je postalo popularno u poslovnom svetu. Naime, termin se prvobitno pojavio na društvenim mrežama u kontekstu otpuštanja starijih radnika u velikim tehnološkim kompanijama i korporacijama koje zahtevaju veću fleksibilnost i dinamičnost zaposlenih, ali je sada postao toliko popularan da je postao i jedan od kriterijuma za zapošljavanje novih kandidata.

U oglasima za posao eksplicitno je navedeno: "Mlađi od 35 godina"

Ovo "prokletstvo" postalo je stvarno, i iz virtuelnog prešlo u realni svet, onog trenutka kada su poslodavci počeli potpuno otvoreno u oglasima za posao postavljaju kriterijum uzrasta.

"Na oglas se mogu javiti kandidati mlađi od 35 godina", stoji u brojnim kineskim oglasima za posao.

Ovo pravilo proširilo se ne samo na "privatnike", već i na kineske hramove i mnoge pozicije u državnoj službi, a ovakva starosna diskriminacija izazvala je burne reakcije ne samo Kineza koji su u potrazi za poslom, već i pripadnike drugih nacija koji su svoje nezadovoljstvo izneli na društvenim mrežama.

Problem postoji već dugo?

Nevidljiva starosna diskriminacija za 35-godišnjake u Kini izgleda da nije novijeg datuma, a čak su i vrhunski akademici i državni zvaničnici priznali da problem postoji i da je u velikoj meri odgovoran za "odliv mozgova" i odlazak talentovanih kadrova u druge zemlje. U ime svih, prvi je progovorio jedan od profesora u vladinoj Centralnoj partijskoj školi, koji je naveo da je "prokletstvo uobičajeni fenomen na masovnom tržištu rada".

"Iako sam imao stvarno dobro radno iskustvo i završene master studije, sa navršenih 35 godina postao sam nekonkurentan na tržištu rada", naveo je Tao Čen u svom videu na kineskoj društvenoj mreži Douiin. Više od 98 procenata njegovih aplikacija za posao ostalo je bez odgovora, dok su ostali poslodavci utvrdili da je "nesposoban" za tupoziciju za koju je poslao radnu biografiju.

Ovaj problem nadovezao se na već ukorenjenu rodnu diskriminaciju koja već dugo muči kinesko tržište rada, na kome se poslodavci radije opredeljuju za muške kandidate, budući da sa njima ne postoji rizik od odlaska na trudničko i porodiljsko bolovanje.

Favorizacija starijih od 35 godina, finansijska pomoć i odgovarajući propisi

Ove godine, državna novinska agencija Sinhua predložila je potencijalno rešenje za ovaj problem: posebnu politiku u okviru tržišta rada koja će favorizovati kandidate starije od 35 godina, a zaposlenima u toj starosnoj kategoriji mogla bi se izdvajati i finansijska pomoć. Takođe, predlog je i da se ustanove određeni propisi koji bi regulisali zapošljavanje milenijalaca i suzbili starosnu diskriminaciju.

image