Magazin

Gde su i kako danas žive potomci ruske dinastije Romanov

U noći između 16. i 17. jula davne 1918. godine u carskoj Rusiji dogodilo se masovno ubistvo članova dinastije Romanov koja je zemljom vladala decenijama. U planiranom streljanju život su izgubili svi članovi porodice, pa čak i nesrećni ljubimci, koji su se u pogrešno vreme našli na pogrešnom mestu. Međutim, pojedini rođaci porodice Romanov ipak su izbegli tragičnu sudbinu, a to je značilo samo jedno - legendarna dinastija neće nestati!
Gde su i kako danas žive potomci ruske dinastije Romanov© Риа Новости / Юрий Абрамочкин

Decenijama u Rusiji postoje dve strane priče koje se vezuju za stravično streljanje dinastije Romanov - jedna je da su svi članovi porodice te noći stradali u nemilosrdnom krvavom piru, a druga je da je najmlađa ćerka imperatora Nikolaja II, Anastasija, ipak preživela, sakrivši se u susednoj kući. Ovi navodi, naravno, nikada nisu zvanično potvrđeni, iako postoji legenda da je ona nakon prevrata napustila zemlju i promenila identitet, postavši Anastasija Čajkovskaja, a zatim i Ana Anderson. 

Međutim, legitimni savremeni potomci dinastije Romanov danas su, kao u stihu popularne pesme, "biseri rasuti po celom svetu", a o svom imperatorskom poreklu prisećaju se tek ponekad, na svečanostima i važnim porodičnim okupljanjima. Ko su i kako danas žive potomci carske imperijalističke dinastije, čime se bave i da li imaju ambicije da se nekada u budućnosti vrate na tron?

Praunuka cara Aleksandar II - Velika knjeginja Marija Vladimirovna

Velika knjeginja Marija Vladimirovna jedna je od najpoznatijih predstavnica ruske dinastije Romanov, čiji je pradeda bio car Aleksandar II. Marijin otac bio je jedan od prestolonaslednika ruske krune, koji je 1938. godine čak i došao na tron. Nakon njegove smrti, 1992. godine, pravo na presto pripalo je upravo Mariji, koja je nakon svega nekoliko godina ipak tu čast prepustila svom sinu Georgiju. Danas Marija živi u Španiji i uživa u saznanju da je potekla od jedne od najvećih svetskih dinastija.

Georgij Mihajlovič Romanov

Rođen 1981. godine u Madridu, u porodici Franca-Vihlelma Gogencolerna Pruskog i Marije Vladimirovne Romanov, Georgij je od malih nogu bio svestan svog carskog porekla i značaja njegovih predaka za rusku istoriju. Mladić je Rusiju prvi put posetio 1992. godine kada je čitava porodica pristigla na saranu njegovog dede Vladimira Kiriloviča, a samo šest godina kasnije je tokom hodošačća u Svetu Zemlju položio i dinastijsku zakletvu utvrđenu Osnovnim zakonima Ruske imperije.

Ostatak njegovog života takođe je vezan za Rusiju: bio je jedan od savetnika generalnog direktora krupne energetske kompanije, osnovao je "Imperijalni fond za istraživanje raka", a bio je i na čelu Upravnog saveta Sveruskog dobrotvornog prehrambenog fonda "Rus", koji hrani i pomaže socijalno nezaštićenim sunarodnicima širom Rusije. Sredinom 2022. godine, Georgij Mihajlovič dobio je i naslednika, kome je dao ime Aleksandar, u čast Aleksandra Nevskog.

Princ Rostislav Rostislavovič Romanov

Rođen 1985. godine u Lejk Forestu u Ilinoisu, princ Rostislav Rostislavovič pripada grani porodice Romanov "Mihajlovič", odnosno muškoj liniji potomaka velikog kneza Mihaila Nikolajeviča, najmlađeg sina cara Nikolaja I. Iako je skoro celo svoje detinjstvo i mladost proveo u Londonu, on je praktično jedini od savremenih potomaka Romanovih koji ne samo da je posetio Rusiju, već je i radio u zemlji svojih legendarnih predaka.

Kao veoma talentovan umetnik i dizajner, Rostislav Romanov bio je angažovan kao konsultant u fabrici satova "Raketa" koju je osnovao njegov daleki predak Petar Veliki, a 2010. godine postao je čak i jedan od članova saveta direktora. Za stotu godišnjicu ruske revolucije, Rostislav Romanov je razvio jedinstveni dizajn sata koji je bio ukrašen kapljicom njegove krvi, a ovaj gest je imao za cilj da podseti na brutalno krvoproliće koje je označilo kraj vladavine velike dinastije Romanov.

Princeza Olga Andrejevna

Princeza Olga Andrejevna Romanova rođena je 1950. godine u Londonu u porodici princa Andreja Aleksandroviča, starijeg nećaka Nikolaja II, i njegove druge supruge, princeze Nadin, rođene Makdugal. Ceo svoj život Olga je provela u inostranstvu, ali i pored toga nikada nije zaboravila da nosi prezime legendarne ruske carske dinastije. Iz poštovanja prema svom poreklu, 1980. godine ona je pristupila Udruženju članova porodice Romanov i trenutno je član odbora ove organizacije.

U Rusiji je 1998. Olga, zajedno sa drugim predstavnicima porodice Romanov, prisustvovala ceremoniji ponovnog sahranjivanja posmrtnih ostataka cara Nikolaja II, kao i članova njegove porodice u hramu Petra i Pavla, a zatim je ponovo posetila Rusiju 2006. godine, radi prisustva ponovnoj sahrani njene prabake, Marije Fjodorovne.

Danas, Olga Andrejevna živi u Londonu i jedan je od pokrovitelja Ruskog letnjeg bala, manifestacije koja se svake godine održava u čast Rusije i ruskog naroda, a takođe je i predsednik Udruženja članova porodice Romanov.

Praunuk cara Nikolaja I - Princ Andrej Romanov

Princ Andrej Romanov je skoro ceo svoj život proživeo u Sjedinjenim Američkim Državama, gde se preselio iz Londona, a smatra se da je bio praunuk cara Nikolaja I i vojvotkinje Ksenije, jednih od retkih potomaka Romanovih koji su uspeli ne samo da prežive pogubljenje carske porodice, već i da bezbedno napuste zemlju nakon toga.

O bogatoj ruskoj istoriji i prošlosti svoje slavne porodice Andrej Romanov znao je tek ponešto, a veći deo života posvetio je stvaralaštvu: slikao je i bavio se književnošću, ni na tren ne razmatrajući mogućnost da posegne za pravom na titulu ili presto.

image