Magazin

Da li je trčanje efikasno kao antidepresivi u borbi pritiv depresije

Kada se leči depresija ili anksioznost, trčanje može biti efikasno kao i antidepresivi, govore najnovija istraživanja. Ipak, stručnjaci ističu da ovi rezultati ne važe za svakog i da je u borbi protiv depresije ključan razgovor sa lekarom i individualan plan lečenja.
Da li je trčanje efikasno kao antidepresivi u borbi pritiv depresije© freepik/freepik

Neraspoloženje koje traje nedeljama i mesecima, bezvoljnost, usamljenost, nevoljno obavljanje osnovnih dnevnih aktivnosti, nesanica, su samo neki od simptoma depresije. Zovu je i "tihi ubica", a mnogi stručnjaci smatraju da će po učestalosti prevazići kardiovaskularne bolesti.

Upravo zato, naučna istraživanja često u svoj fokus stavljaju depresiju i anksioznost, a nedavni rezultati iz Amsterdama sugerišu da trčanje i druge aerobne vežbe mogu biti jednako efikasno sredstvo protiv depresije kao i lekovi.

Stručnjaci sa Vrije Univerziteta u Amsterdamu su neko vreme proučavali koji su to najbolji načini da se ublaže efekti ovih stanja i ispitivali su da li bi antidepresivi ili određena intervencija u načinu života imali uticaj na mentalno zdravlje. Takođe, upoređivali su i kakve efekte imaju antidepresivi i trčanje na anksioznost, depresiju i opšte zdravlje, a sve je objavljeno magazinu Džurnal of efektiv disorder.

Trčanje u prednosti u odnosu na antidepresive

"Antidepresivi su generalno sigurni i efikasni. Oni pomažu većini ljudi. Znamo da nelečenje depresije dovodi do lošijih ishoda, tako da su antidepresivi generalno dobar izbor. Ipak, moramo da proširimo naš arsenal lečenja jer ne reaguju svi pacijenti na antidepresive, niti su svi voljni da ih uzimaju", rekla je koautorka studije Brenda Feninks, profesorka psihijatrijske epidemiologije, a prenosi Si-En-En. 

Naučnici su tokom 16 sedmica upoređivali pacijente koji su uzimali antidepresiv, u ovom slučaju escitalopram, i one koji su trčali 45 minuta, dva do tri puta nedeljno. Nakon predviđenog perioda, oko 44 odsto ispitanika u obe grupe doživelo je poboljšanje, pokazujući da su lekovi i trčanje podjednako efikasni. Kod onih koji su su trčali, primećeno je poboljšanja u korekciji težine, obimu struka, krvnom pritisku i zdravlju srca, dok je u grupi koja je uzimala lekove primećeno blago pogoršanje ovih parametra.

"Ovde vidimo da se u nekim slučajevima vežbanje može pokazati jednako korisnim kao i antidepresiv, sa manje neželjenih efekata i više koristi za fizičko zdravlje", rekao je Karmel Čoi, klinički psiholog. Stručnjak ističe da je doslednost jako bitna. 

"Ako razmišljate da pokušate da ublažite depresiju pomoću fitnesa, znajte da vreme koje je potrebno nekome da doživi olakšanje od depresije kroz vežbanje varira. Neki pojedinci mogu početi da primećuju poboljšanja u roku od nekoliko nedelja bavljenja redovnim vežbama. Međutim, drugima će možda biti potrebno nekoliko meseci posvećenog truda. Iz tog razloga, doslednost je ključna", objašnjava Čoi.

Pitanje koje ostaje i dalje otvoreno - da li su bolji lekovi ili vežbanje

"To zavisi od mnogo faktora", kaže je Karmel i dodaje: "Ne znamo sa sigurnošću da li su pozitivni efekti, koje pokazuje istraživanje, nastali zbog lekova ili vežbanja. Takođe, moguće je da su nastali zbog drugih faktora kao što su lični interesi i motivacija u vezi sa zdravljem".

Studija zaključije da grupa koja je odabrala samo antidepresive jeste bila depresivnija od onih koji su se odlučili za trčanje. Ipak, istraživači napominju da ovi rezultati ne važi za svakog pacijenta.

Najbolji metod u borbi protiv depresije

Naučnici naglašavaju da je veoma važan personalizovan plan lečenja. Pored podrške prijatelja i porodice, lekar igra veoma bitnu ulogu: 

"Ključ u brobi protiv depresije je u otvorenoj diskusiji sa lekarom koji može da proceni specifičnu situaciju i da pomogne da donesete odluku prilagođenu vašim potrebama", kaže Ben Sing saradnik na Univerzitetu Južne Australije.

Studije koje upoređuju vežbanje i antidepresive imaju ograničnja

Istraživači napominju da je studija iz Amsterdama bazirana na lakšim oblicima depresije a opcija lečenja u tom slučaju delimično zavisi od ličnih preferencija, uključujući motivaciju osobe da vežba ili zabrinutosti zbog neželjenih efekata leka.

"Većina studija teže da se fokusiraju na blaže oblike depresije jer su češći i sigurniji za proučavanje", rekao je Ben Sing, naučni saradnik na Univerzitetu Južne Australije.

"Nema razloga da se od pacijenata traži da izaberu samo jedno. Takođe, nema dodatnih rizika u uzimanju tableta i vežbanju. Oni se međusobno ne isključuju", rekao je Filipe Bareto Šuh, profesor psihijatrije na Univerzitetu Santa Maria u Brazilu.

Profesor ističe da postoje i ograničenja u istraživanjima koje upoređuju vežbanje i intervencije lekovima na depresiju i ogleda se u tome da li su propisane doze antidepresiva i vežbanja biološki uporedive. 

image