Magazin

Od razdražljivosti do zimogrožljivosti: Ovo su znaci da vašem organizmu nedostaju ugljeni hidrati

Iako su od vitalnog značaja za funkcionisanje organizma, ugljeni hidrati su na lošem glasu zahvaljujući nekvalifikovanim "ekspertima" iz oblasti nutricionizma ili fitnesa. Nedovoljno informisani, ljudi se često prevare, pa kako bi izgubili koji kilogram, iz ishrane potpuno eliminišu ugljene hidrate. Ipak, ovo je velika greška, a simptomi poput moždane magle, brzog zamaranja i razdražljivosti su tu da alarmiraju da je nivo energije na samoj donjoj granici.
Od razdražljivosti do zimogrožljivosti: Ovo su znaci da vašem organizmu nedostaju ugljeni hidrati© Canva / rimmabondarenko

Ugljeni hidrati su jedan od najvažnijih makronutrijenata, a njihova uloga u ishrani je često "demonizovana" od strane nekvalifikovanih eksperata, koji tvrde da svakodnevna konzumacija može izazvati pogoršanje zdravstvenog stanja. U stvarnosti, ugljeni hidrati, naravno, oni zdravi poput cerealija, pirinča i mahunarki, organizmu daju energiju i pregršt drugih prednosti.

"Ugljeni hidrati su kao gorivo za naš nervni sistem i ograne, a naročito mozak i mišiće", navodi nutricionista Megan Hilbert za magazin San.

Ne samo da ugljeni hidrati našem organizmu daju energiju da pregura dan, već se u njihovom deficitu mogu javiti brojni neželjeni simptomi, koji su tu da nas opomenu da nešto ne radimo kako treba. Na koji način nam sve telo može staviti do znanja da smo zanemarili unos hidrata?

Razdražljiviji ste nego inače

Ukoliko tokom dana primetite da ste razdražljiviji nego inače i da vam je "fitilj kraći" nego što je obično, vrlo verovatno je da vašem organizmu nedostaju ugljeni hidrati i da je nivo šećera u krvi opao. Najbolji "lek" jeste punjenje zaliha dobrim, nutritivno bogatim obrokom. Ako je u pitanju doručak, to može biti ovsena kaša, dok za ručak ili večeru možete pripremiti obrok sa pirinčem ili batatom (slatkim krompirom), zavisno od toga šta više volite.

Zimogrožljivi smo i stalno nam je hladno

Kada nivo ugljenih hidrata u organizmu opadne, vaša tiroidna žlezda, koja igra značajnu ulogu u procesu termoregulacije, odmah alarmira mozak, te se u telu javlja osećaj da vam je hladno. Ovakvo stanje ne mora nužno da se manifestuje tokom hladnijih meseci u godini, već se može javiti i tokom leta, kada su napolju visoke temperature.

Proces mršavljenja je usporen ili ne daje rezultate uopšte

Jedan od najpopularnijih mitova koji se tiču mršavljenja jeste da se ono najbolje postiže kada se iz ishrane potpuno eliminišu svi izvori ugljenih hidrata. Ipak, ovakvo rešenje može dati baš suprotan efekat. Objašnjenje je sasvim jednostavno, i nadasve logično: kada prestanete da unosite ugljene hidrate (koji su osnovni izvor energije), vaše telo počne da nadomešćuje manjak snage time što proteine ili masti pretvara energiju, a u još gorem scenariju, u nedostatku aktivnosti svaki uneti obrok pretvori u masnoće, za slučaj izgladnjivanja. Tako se i najobičnija banana ili pasta "zalepe" za bokove umesto da ih organizam svari i zadrži tek jedan njihov deo, a proces gubljenja kilaže prerasta u višemesečnu, pa čak i višegodišnju "borbu sa vetrenjačama".

Na treninzima ne postižete rezultate kakve ste postizali ranije

Kako su ugljeni hidrati izvor energije vašem organizmu, njihov deficit je naročito primetan kada telo izložite fizičkom naporu, bilo da je u pitanju trening u teretani ili neka druga fizička aktivnost. Brzo zamaranje, kao i niže performanse kada su u pitanju treninzi snage, jasan su pokazatelj da telu nedostaju ugljeni hidrati, a najbolje rešenje bilo bi da napravite kratku pauzu i prezalogajite proteinsku čokoladicu tokom treninga, a nakon njega pojedete kompletan obrok koji će sadržati i proteine i hidrate.

Osećate simptome moždane magle

Ukoliko tokom svakodnevnih aktivnosti primetite da vam opada pažnja, da teško pamtite čak i osnovne informacije, kao i da vam treba više vremena nego inače da se prisetite nečega što u normalnim okolnostima ne biste ni zaboravili, to je još jedan siguran znak da je nivo hidrata u organizmu alarmantno nizak. Setimo se rečenice nutricioniste sa početka - "ugljeni hidrati su kao gorivo za naš nervni sistem i ograne, a naročito mozak". Kako biste podigli nivo pažnje, prošetajte, udahnite svež vazduh i obavezno prezalogajite nešto, a zatim se postepeno vratite na radne zadatke.

Varenje je otežano, a probava neredovna

Otežano varenje, kao i neredovna stolica mogu ukazivati na to da organizmu nedostaju vlakna, koja su sastavni deo svih cerealija, kao i voća, povrća (naročito lisnatog) i mahunarki. Kako biste izbegli osećaj nadutosti, ali i akutna stanja prouzrokovana opstipacijom, u ishranu je najbolje uvrstiti makar jedan obrok dnevno koji sadrži izvore vlakana i ugljenih hidrata.

image