Magazin

Simbol Holivuda imao mračnu i tešku istoriju: Čuveni holivudski znak napunio 100 godina

Kada kažemo Holivud, prva pomisao su poznate ličnosti, staza slavnih, kao i natpis "Holivud" (Hollywood) koji je postavljen na brdima iznad Los Anđelesa. Čuvena bela slova su postala zaštitni znak "grada anđela", a gradsko veće Los Anđelesa je u utorak proslavilo 100 godina kultnog znaka istakavši da je "svetionik za ambiciozne zvezde". Pano je simbol pop kulture, a njegovu istoriju su obeležili ne tako slavni momenti - sa njega se ubila britanska glumica, a bio je zanemaren i zapušten.
Simbol Holivuda imao mračnu i tešku istoriju: Čuveni holivudski znak napunio 100 godina© Paul Deetman/pexels

Sve je počelo davne 1923. godine, kada je znak postavljen na uzvišenjima Los Anđelesa - prvobitno je pisalo Hollywoodland i namera je bila da ova džinovska slova promovišu novo stambeno naselje. Ovakav natpis se održao skoro četvrt veka. 

Iako je u više navrata bio zapostavnjen, slavu koju danas ima niko ne može da mu ospori. 

Ikoničan znak Hollywood smatra se simbolom grada i sastavni je deo pop kulture. Visok je oko 13 metara, a dug je oko 137 metara. Čelnici Los Anđelesa su veoma ponosni na njega, te su mu za praznik Noć veštica upriličili i simboličnu stogodišnju proslavu. Istaknuto je da je kultni natpis jedan od razloga zašto ljude hrle u ovaj grad: "Znak sa devet jednostavnih belih slova stoji iznad grada stalnih promena i on je svetionik za ambiciozne zvezde iz svih sfera života", kažu iz grada.

"Fejslifting" pre rođendana

Radovi na obnovi znaka počeli su prošle godine u septembru i trajali su oko osam sedmica. Akcija je počela pranjem slova koja su potom farbana. Mediji su prenosili da je za ovaj poduhvat bilo potrebno 1500 litara zaštitnog premaza i bele boje. Takođe, ovo nije jedino ulešavanje slavnog panoa - i 2012. godine bio je podvrgnut jednoj od najvećih restauracija, gde se isto nije štedelo na pranju i farbanju: 

"Ponosan sam. Da, ponosan sam što sam farbao holivudski znak. Moja deca su ponosna što je njihov otac ofarbao holivudski znak", rekao je tada moler Viktor Galindo. 

Tokom svog stogodišnjeg života, pano je svedok i teških događaja. 

Tragedija na slovu H

Britanska glumica Peg Entvistl zabeležila je uspeh na Brodveju, međutim njen san je bio da uspe u Holivudu. Dobila je ulogu u filmu "Trinaesta žana", ali je njena uloga izbačena u finalnoj verziji. Godine 1932. glumica je skrhana neuspehom i boreći se s depresijom odlučila da sebi oduzme život. Peg se popela na prvo slova kultnog znaka i skočila u smrt.

Hju Hefner bio uključen u njegovu obnovu

Krajem sedamdesetih, natpis Hollywood je bio skroz oronuo, zarđao i u fazi raspada. U njegovu restauraciju se uključio osnivač magazina "Plejboj" Hju Hefner i javno se obavezao da će ga restaurirati. Održao je aukciju i sa još donatora uspeo da obezbedi sredstva za njegovu obnovu. 

Težak put do Holivuda

Znak je smešten u Grift parku i smatra se jednom od najvećih turističkih atrakcija grada. Obilaze ga posetioci širom sveta i hiljade ljudi želi da ga "uhvati" u pozadini svojih slika. Ipak, blizak kontakt je skoro nemoguć i to zbog bezbednosnih razloga. Vatrogasna služba Los Anđelesa ističe da Grift Park, gde se nalazi znak, je područje visokog rizika od požara zbog grmlja i suve klime. Lokalno stanovništvo se žali na česte gužve u saobraćaju i navode da krivudavi putevi na brdima nisu projektovani za toliko automobila i pešaka. Upravo zato su i napisali i lažne znakove "zabranjen pristup" i druge obmanjujuće poruke, kako bi obeshrabrili ljude da posete ovu lokaciju.

image